2024. 04. 24. szerda

György
1 EUR 394 HUF
1 GBP 457 HUF

Az öntészeti szakképzésre is fókuszál a Miskolci Egyetem

A duális járműipari öntészeti anyagmérnök képzésre és az öntészeti felsőoktatás fejlesztésére fókuszál az a szerződés, amelyet csütörtökön kötöttek a Miskolci Egyetemen a felsőoktatási intézmény vezetői és több, az ágazatban érdekelt cég képviselői – közölte az egyetem az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a duális képzések akkreditációs eljárásában 22 öntészeti vállalkozás csatlakozott a Miskolci Egyetem járműipari szakirányos anyagmérnök képzéséhez.

Azt írták: a járműgyártáshoz kapcsolódó öntészeti ipari termelés a többi ipari ágazathoz képest is kiemelkedően fejlődik, ennek is köszönhetően az ágazat speciális öntészeti szakemberigénye jelentős, az öntvénygyártó társaságoknak ilyen végzettségű mérnököket csak a Miskolci Egyetemen képeznek.

A duális járműipari öntészeti képzéshez csatlakozó 22 öntvénygyártó vállalkozás 2013. évi árbevétele meghaladta a 200 milliárd forintot, ez tizedével több, mint a megelőző évi összeg volt.

Kitértek arra, hogy az együttműködésre jó példa a Nemak Győr Alumíniumöntöde Kft., amely a szakember-utánpótlás megoldásában egyik élenjáró hazai társaságként Győrben a szakmunkásképzést, Miskolcon az öntészeti szakirányos anyagmérnök képzést támogatja. A Miskolci Egyetem műszaki anyagtudományi karán ennek köszönhetően járműipari öntészeti intézeti tanszéket, Győrben, a társaság magyarországi székhelyén pedig könnyűfém-öntészeti „Nemak” kihelyezett intézeti tanszéket hoztak létre.

A csütörtökön megkötött együttműködési megállapodás értelmében az öntészeti felsőoktatás fejlesztéséhez és fenntartásához szükséges kiadások jelentős részét a jövőben a duális képzéshez csatlakozott partnertársaságok biztosítják – áll a közleményben.

– MTI –

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek