2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • B.A.Z.-megyei hírek
  • »
  • Az európaiak túlnyomó többsége figyelmet fordít az általa vásárolt termékek környezeti hatására – és a Borsod-Abaúj Zemplén megyeiek?
Az európaiak túlnyomó többsége figyelmet fordít az általa vásárolt termékek környezeti hatására – és a Borsod-Abaúj Zemplén megyeiek?

Az európaiak túlnyomó többsége figyelmet fordít az általa vásárolt termékek környezeti hatására – és a Borsod-Abaúj Zemplén megyeiek?

Az európaiak túlnyomó többsége figyelmet fordít az általa vásárolt termékek környezeti hatására – és a Borsod-Abaúj Zemplén megyeiek?A ma közzétett Eurobarométer-felmérés szerint öt európai polgárból négy vallja magáról azt, hogy figyelmet fordít az általa vásárolt termékek környezeti hatására. A környezetvédelmi megfontolások Görögországban érvényesülnek leginkább, ahol a megkérdezettek több mint 90 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a termékek által a környezetre gyakorolt hatás jelentős mértékben befolyásolja a vásárlás során hozott döntéseit.

Ugyanebből a felmérésből kiderül továbbá az is, hogy az európaiak véleménye megoszlik a termékek környezeti teljesítményére vonatkozó gyártói állításokról, és a válaszadók csaknem fele véli úgy, hogy a környezetbarát termékek előállítását azzal lehetne a leginkább előmozdítani, hogy a környezetet károsító termékekre magasabb adókat vetnének ki, a környezetbarát termékekre pedig alacsonyabbakat. A megkérdezettek határozottan támogatták azt az elképzelést is, hogy a kiskereskedők kapjanak nagyobb szerepet a környezetbarát termékek népszerűsítésében, valamint hogy kötelezővé váljon az üvegházhatást okozó gázok kibocsátására vonatkozó adatok – az úgynevezett szénlábnyom – feltüntetése a termékek címkéjén.

Mit mondanak a megyénkbeli vásárlók?

Sajnos úgy tűnik az alább adott válaszokból, a mi kis kutatásunk eredményeképpen, – öt különböző korú és különböző településen élőt kérdeztünk meg – hogy a magyar vevő kevésbé környezettudatos, mint a görög, s ennek bizony mélyebb szociális okai vannak. Nem az akaraton, vagy a kevésbé odafigyelésen, hanem /sajnos/a lehetőségeken is múlik a környezettudatosság!

Kovács Károlyné nyugdíjas /Ózd/:
–    Persze tudom, hogy milyen fontos lenne olyan terméket választani, ami környezetbarát csomagolásban van, de sajnos nem ezt nézem a vásárlásoknál, hanem, hogy mi az olcsóbb. Jobban szeretném megvenni a juhbeles virslit, de sokszor a műbelesre sem futja, hogy csupán egy példát mondjak. Az utóbbi időben már nem is figyelem a „zöldbarát” jelzéseket csak az árcédulát.

Nádas Lajos tanuló / Kazincbarcika/:
–    Nem én vagyok aki a mindennapi bevásárlásokat végzi, hanem a szüleim. Azt viszont elmondhatom, hogy nekem gyakran van olyan gyanúm, hogy nem minden az aminek látszik, vagyis, hogy sok olyan termékre rákerül a zöld pont ami nem is az. Láttam már olyan gagyi műanyagjátékon a jelet, ami biztos, hogy nem volt az. Ezt kellene inkább a gyártóknál ellenőrizni.


Kiss István vállalkozó/ Edelény/:

–    Nem az egyszerű embernek kellene erre figyelni – én magam sem nézem soha, ha vásárolok – hanem a hatóságoknak nem kellene olyan terméket kiengedni a gyártóktól, ami kárt okoz. Vagy aki még mindig ilyet gyárt azt jól megbüntetni. A vásárló ugyan mit tehet, ha olcsó megveszi, s a legtöbbünk nem nézi, hogy mi lesz holnap, hanem, hogy mire futja ma.

Pap Jánosné tanár /Mezőkövesd/:
–    Én is odafigyelek, de a tanítványaimnak is felhívom erre a figyelmét. Szerintem a környezettudatos nevelés még az óvoda előtt a szülői házban kezdődik, de a közösségnek is nagy szerepe van. Arra már van példa, hogy a gyerek szól rá a szülőre, hogy ne szemeteljen, de arra még nagyon kevés, hogy számítson egy termék vásárlásánál, hogy természetbarát a csomagolása, a tartalma vagy sem. A folyamatos tájékoztatás persze sokat segít, és az akciók is, mert erre érzékenyebbek a gyerekek.

Kincs Zsófia egyetemista /Miskolc/
–    Mindent megnézek ilyen szemmel is, amikor vásárolok, s sem élelmiszert sem ruhaneműt, sem kozmetikumot, tisztítószert nem vásárolok meg, ami nem környezetbarát. Szerencsére ma már szinte mindenen megtalálható a „Grüne Punkt” jelzés, de az is jó lenne, ha a „szénlábnyom” jelzése is rajta lenne a termékeken akkor ki lehetne szűrni azokat, amelyeknek sok az üvegház hatást okozó gázok kibocsátott mennyisége. Csak pamut ruhaneműt veszek, mert az a bőrnek is kellemesebb, és csak „újrapapírt” használok, de még arra is figyelek, hogy nem nyomtatok ki semmit feleslegesen a számítógépből. Azt szeretném, ha majd a gyermekeim és az unokáim is egészséges környezetben nőhetnének fel, ezért már én is vigyázok

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…