2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Autópályán a Baltikumtól a Balkánig

Török Dezső, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke hétfőn a lengyelországi Lancutban ünnepélyes keretek között, Beata Szydlo lengyel miniszterelnök jelenlétében alá írta a Via Carpatia közlekedési folyosó megépítésének elősegítéséről szóló együttműködési megállapodást az érintett lengyel és szlovák megyék képviselőivel. A 2015 áprilisában aláírt eredeti megállapodáshoz most három további lengyel régió csatlakozott.

Fotó:Beata Szydlo a dokumentummal, mellette az aláíró partnerek

A közgyűlés elnöke által vezetett delegációban, Bánné dr. Gál Boglárka, a közgyűlés alelnöke és Szalai Szabolcs a közgyűlés tagja is részt vett.

Az autópálya-, és gyorsforgalmi szakaszokból álló tranzitút a Balti-tengert az Égei-tengerrel és a Fekete-tengerrel kötné össze hét ország érintésével.

Beata Szydlo kiemelte, hogy Kelet-Lengyelország gazdasági fejlődése szempontjából a tranzitút megépítése prioritást élvez és a cél eléréséhez együttműködésre van szükség. Örömmel tudatta, hogy az Európai Parlament támogatja, hogy a több, mint 3000 kilométeres közlekedési folyosó a transzeurópai közlekedési hálózat (TEN-T) részeként épüljön meg, amely plusz Európai Uniós források lehívását teszi lehetővé. Miniszterelnök asszonyt a lengyel közlekedéspolitikáért felelős miniszter és az aláíró megyék képviselőinek felszólalásai követték.

Török Dezső számos magas rangú lengyel, szlovák és Európai Uniós tisztségviselő előtt megtartott előadásában bemutatta megyénk adottságait, történelmét, természeti kincseit és gazdasági potenciáit. Borsod-Abaúj-Zemplén megye turisztikai látványosságai közül kiemelte a gyógyfürdők nyújtotta szolgáltatások magas színvonalát

A Via Carpatia tranzitút megépítésének sikerét a közgyűlés elnöke is az együttműködésben látja, amely nagyon jó irányba halad, hiszen a megállapodást tavaly még csak négy megye elnöke írta alá, míg a mostanit már hét megye képviselője.

A közgyűlés elnöke ismertette hazánk Nemzeti Közlekedési Infrastruktúra-fejlesztési Stratégiáját, illetve az abban foglaltak megvalósításának jogszabályi környezetét és a legfontosabbat, a finanszírozás eszközrendszerét. Előadásában bemutatta Magyarország rövid- és középtávú közútfejlesztéséhez kapcsolódó infrastrukturális beruházásainak főbb adatait is. Kiemelte, hogy a kormány döntése értelmében 2020-ig minden szomszédos országba autópályán lehet majd eljutni.

A megyei delegáció, balról: Szalai Szabolcs, Bánné dr. Gál Boglárka és Török Dezső

A tranzitút magyarországi szakasza Tornyosnémetitől Miskolcon, Debrecenen át Berettyóújfalu mellet elhaladva Nagykerekinél hagyja el az országot Románia irányába. A közgyűlés elnöke hangsúlyozta, hogy a tranzitút megépítése terén hazánk kimagaslik az érintett országok közül, hiszen nálunk a közlekedési folyosó utolsó szakasza 2019. III. negyedévre elkészül. A megépítésre váró négy szakasz közül három építése már el is kezdődött, a negyedik jövő januárban indul, amely beruházások összértéke 340 milliárd forint.

Megyénk és Kassa megye által a tranzitfolyosó megépítésének elősegítése érdekében létrehozott Via Carpatia Csoportosulás igazgatója, Orbán Máté Julianna is felszólalt az ünnepélyes konferencián.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek