2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Augusztus 20 – Megfelelünk-e István király imájának?

Miskolc – Az Augusztus 20-i ünnepi megemlékezések során többször visszatért a Szent István-i idézet: „A türelmes királyok uralkodnak, a türelmetlenek pedig zsarnokoskodnak”.

Az emődi megyei ünnepségen Tállai András, önkormányzati államtitkár, a Miskolc város koszorúzással egybekötött megemlékezésen Halasi Imre, a Miskolci Nemzeti Színház igazgató főrendezője idézte többek között az államalapítót. A miskolci Városház téri Szent István szobornál csütörtökön tartott tartott ünnepség szónoka elmondta: a különböző korokban más-más módon ünnepelték vagy sem első királyunkat, a rendszerváltás után azonban újra tartalommal telt meg Augusztus 20.

Az igazgató István király imáját idézve ma is időszerűnek tartja a kérdés vizsgálatát, hogy vajon megfelelünk-e első királyunk imájának? Az ünnepség során többek között Miskolc város vezetői, a Miskolci Egyetem képviselői, a SZEME, a Magyar Kommunista Munkáspárt megyei csoportja, az LMP, a magyar nemzetőrök és a magyar politikai foglyok szervezetei helyezték el a megemlékezés virágait.-írja a boon.
A városi ünnepi megemlékezés pénteken is folytatódott. A Diósgyőri Vár volt a helyszíne a kulturális programoknak. A délelőtti gyermekműsort követően 12 órakor Káli Sándor, Miskolc polgármestere mondott beszédet Szent Isván ünnepén, majd a történelmi egyházak képviselői megáldották az új kenyeret.

Az ünnepi programban közreműködtek a Diósgyőri Vasas Vegyeskar és az Avas Táncegyüttes tagjai. A délutáni kínálatban szerepelt még többek között a Fitt and Art tánccsoport, a Számadó zenekar, az Avas Néptáncegyüttes, a Miskolci Illés emlékzenekar és betétdalok hangzottak el az István, a király című rockoperából, a Musical és Dalszínház előadásában.

Ózd -Szent István-nap
Augusztus 20-ról eszünkbe jut Szent István, az államalapítás, az új kenyér, az alkotmány és a Szent Korona ünnepe. A korántsem hosszú múlttal rendelkező nemzeti ünnepünket a 20. században minden politikai rendszer a saját elképzelései szerint alakította.

A kifejezések szaporodása az elmúlt ötven év termése. A második világháború előtt a Szent István-nap szóhasználat dominált, maga az ünnep a körmenetből nőtte ki magát.

1945 után először a szent jelző tűnt el István neve elől, majd három év alatt megjelent az új kenyér, majd az alkotmány ünnepe. A rendszerváltás után megmaradt a sokszínűség. a Szent István személye kapott újból jelentőséget. Az ezredforduló újítása a Szent Korona ünnepe, bár használata nem tudott valódi gyökeret verni.
Ózd Szent István-napi ünnepsége idén része lett az I.Parkfesztiválnak. A hosszú hétvégén számtalan kulturális program várja a szórakozni vágyókat.

Ünnepi kenyérszentelés Tokajban

A történelmi egyházak részvételével Szent István Napját és az Új Kenyér Ünnepét rendezték meg a Római Katolikus szentmise után Tokaj főterén. Időközben más felekezeteknél is Szent Istvánra emlékeztek.
A másfél évtizedes hagyományoknak megfelelően, az új kenyeret a római katolikus, a református valamint az evangélikus egyház papjai megáldották, majd Májer János, Tokaj polgármestere, keresztet rajzolva a kenyér aljára, megszegte az idei termésből sütött „életet”. Az ezt követő  ünnepi beszédében a család és a vallás fontosságára hívta fel a figyelmet, és utalt arra, hogy a mai nehéz helyzetben fontos az összefogás.

Mezőkövesden tűzijátékkal zárult az ünnep

Augusztus 20. országunkban Szent István király, az államalapítás, az új kenyér, az alkotmány és a Szent Korona ünnepe. Magyarország egyik legnagyobb ünnepe sok változáson ment keresztül az évszázadok során, de minden időszakban fontos üzenetet tartogat az itt élőknek, idén az összefogás szükségességét.
„Legfontosabb mondanivalója a mai Magyarországon az, hogy hűnek kell lennünk Szent István örökségéhez, ami kiállta az idők próbáját. Lassan ezer éve ebben az államban élünk, amelyet Szent István hozott létre és szeretném – ez talán a legfontosabb üzenete -, hogy erkölcsiségben, igazságosságban, rendben és szeretetben együvé tartozva élnénk ebben az évben, jövőre és még 50 év múlva is.” – emelte ki dr. Fekete Zoltán Mezőkövesd város aljegyzője az Államalapító Szent István királyunk tiszteletére rendezett mezőkövesdi megemlékezésen.
A városi ünnepség zenés ébresztővel indult Mezőkövesd Város Fúvószenekarának közreműködésével, ezt követte a koszorúk elhelyezése a Szentek-szobránál a Szent László téren.
A megemlékezés a Jézus Szíve Templomban folytatódott Ünnepi szentmisével. Ezt követően az ünnepségen dr. Fekete Zoltán, aljegyző köszöntötte az összegyűlteket a templom előtti téren. A beszéd után Szántó József kanonok, dr. Csizmadia István pápai prelátus és Gordos Attila református lelkész megszentelte és megáldotta az Új kenyeret. A szentelt kenyeret Csiger Lajos alpolgármester szelte fel, melyet szétosztottak a jelenlévők között. Az ünnepség keretén belül átadták a  „Mezőkövesd Város Díszpolgára” címet, amelyet idén Szlovák Sándor nyugalmazott középiskolai kollégium igazgató vehetett át. A „Mezőkövesd Városért” elismerést pedig Dr. Benkóczy Nóra nyugalmazott háziorvos és Molnár Mária, a Szent István Katolikus Általános Iskola nyugalmazott igazgatója kapta meg.
A gálaműsort a Magyar Állami Népi Együttes „Táncos magyarok” című előadása koronázta meg 20 órától a Városi Sportcsarnok előtti szabadtéri színpadon.  Államalapító Szent István királyunk ünnepét látványos tűzijáték zárta.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek