2022. 06. 29. szerda

Péter, Pál
1 EUR 394 HUF
1 GBP 456 HUF

Átvilágítás után – most már a felelősöket keresik

Bírósági eljárást kezdeményez a Miskolc Holding vezetése a korábbi igazgatóval, Pálffy Kingával szemben a „jogtalanul felvett összegek visszaszerzése érdekében”. Szélyes Domokos vezérigazgató pedig több mint 13 millióval tartozik a cégcsoportnak, ami miatt valószínűleg szintén bírósági eljárás lesz – tudatta pénteki sajtótájékoztatóján a Velünk a Város frakció vezetése.

– Az előző városvezetés a fizetésképtelenség határán egyensúlyozó Holdingot hagyott hátra, ezt állapították meg a céget vizsgáló szakértők – kezdte a Velünk a Város frakcióvezető-helyettese. Badány Lajos szerint a cégcsoport pénzügyi helyzete „folyamatosan romlik”, ennek következtében a 7 milliárd forintos folyószámlahitel-keretet 9-re kellett megemelni. – Ellenkező esetben a cégcsoport egyes tagvállalatai fizetésképtelenné váltak volna – mutatott rá.

A legnagyobb hitelfelvevő a maga 4,6 milliárdjával az MVK Zrt., aminek felügyelőbizottsági tagja volt a Fidesz mostani frakcióvezetője, az átvilágításra közleményben reagáló Alakszai Zoltán. – Felmerül a kérdés, vajon miért nem figyelmeztette a Holding felügyelőbizottságának elnökét, Alakszainé Oláh Annamáriát, jelezze a város jegyzője felé, aki történetesen akkoriban maga Alakszai Zoltán volt, hogy a város öt éve nem utalta át a szerződésben rögzített és közgyűlési határozattal elismert közszolgáltatási ellentételezés összegét a közlekedési vállalatnak? – vetette fel Badány Lajos.

A frakcióvezető-helyettes újabb kérdéseket intézett a korábban a várost vezető pártok felé. Miként fordulhatott elő például, mondta Badány, hogy egy város „szándékosan kivérezteti a közszolgáltatásokat végző cégeit”? Gazdasági konjunktúrában hogyan lehet, hogy a 2014-es adósságkonszolidációt követően semmilyen adóssága nem volt a városnak, öt év alatt azonban 14 milliárdos adósságot halmozott fel? Miért áltatták azzal a miskolciakat, hogy a város és a Holding pénzügyi helyzete rendben van, sőt folyamatosan fejlődik?

– Álláspontunk szerint a Holding átvilágításánál megállapított számok tényeken alapulnak, ezekről felesleges vitatkozni. Amiről beszélgetnünk kell most már, az a jelenleg fennálló hiányokért való felelősség kérdése – hangsúlyozta a frakcióvezető-helyettes.

„Elegánsan, tartozást hátrahagyva léptek le”, vélekedett az előző város- és Holding-vezetésről a Velünk a Város frakcióvezetője. Simon Gábor szerint változásokra van szükség, ennek érdekében az első lépéseket már megtették: új igazgatótanácsa és felügyelőbizottsága van a Miskolc Holdingnak; az önkormányzati közszolgáltató cégek ügyvezetői igazgatói állásaira pályázatot hirdettek meg. Aztán: valamennyi tagvállalat felügyelőbizottsági tagját lecserélték, az újakat azonnali hatállyal meg is választották.

A politikus szólt az előző vezetőkről is. – Pálffy Kinga Holding-vezérnek több mint nettó 30 millió forintot utaltak át. Azonban a felügyelőbizottság jogellenesnek tartja a munkaviszonyának megszüntetését, és felszólította a Miskolc Holding vezetését, hogy bírósági eljárást kezdeményezzen vele szemben az álláspontunk szerint jogtalanul felvett összegek visszaszerzése érdekében – jelentette be Simon Gábor.

Azzal folytatta, hogy „Szélyes Domokos volt vezérigazgató álláspontunk szerint szintén jogtalanul szüntette meg a munkaviszonyát, jogtalanul terjesztette elő a bruttó mintegy 50 millió forintos követelését”. – A felmondás jogellenességére való tekintettel ennek a pénzösszegnek a kifizetése nem történhet meg. Nem a Miskolc Holding tartozik Szélyes Domokosnak, hanem a jogellenességre tekintettel ő tartozik több mint 13 millióval – hangoztatta, hozzátéve, tudják persze azt is, hogy várhatóan ebből is bírósági eljárás lesz, de ennek állnak elébe.

Végül elhangzott: az átvilágítást részletekbe menően folytatni fogják, és a közeljövőben kiterjesztik az önkormányzati intézményekre is. A Miskolc Holding átalakítása tehát megkezdődött, új a cégstruktúra, vezetői szinteket szüntettek meg, takarékossági intézkedéseket léptettek életbe, a városháza és a Holding pedig egyeztet a cégcsoport és a városi költségvetés konszolidációjáról.

Forrás:minap

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Hogyan védhetjük ki, hogy mobiltelefonjainkat lehallgatásra használják?   Amióta az emberiség kommunikációs eszközöket használ, azóta vanna…

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum