2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Átadták az új biogáz üzemet Miskolcon

Zöld energia segítségével csökkennek a helyi vízszolgáltató költségei  Miskolc városa újabb fontos beruházással bővíti egyre zöldülő energiatermelését. Az összesen 2,165 milliárd forintból megvalósuló világszínvonalú biogáz üzem a város szennyvíztisztító telepén szennyvíziszap és élelmiszerhulladék felhasználásával egyaránt képes hő és villamos energiát termelni. A városi tulajdonú Biogas-Miskolc Kft. üzemében termelt villamos áram és hőenergia elsősorban a vízszolgáltató működési költségeit csökkenti. Az új üzem a környék gazdálkodói számára is előnyös, hiszen számukra jó minőségű, természetes alapú talajjavító anyagot is biztosítani fog.

„Miskolc vezetése tisztában van azzal, hogy az egykoron a nehéziparra épült városban elengedhetetlenül fontosak a fenntartható, megújuló energiákon alapuló fejlesztések. A világszínvonalú, modern, megújuló energiát termelő üzem műszaki átadásaegy újabb bizonyítéka annak, hogy Miskolc hazánk legdinamikusabban fejlődő városai közé lépett” – fogalmazott Dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere. A jövőbe mutató fejlesztések újabb lépése a miskolci biogáz üzem műszaki átadása, amellyel a város tovább növeli a térségben amúgy is kiemelkedően magas megújuló energia felhasználását, hiszen 2013 óta 10.000 lakás távfűtését biztosítják Miskolcon megújuló energia segítségével – emlékeztetett a városvezető.

 „Szeretném aláhúzni, hogy ez a fontos és jövőbe mutató projekt 100 %-os pályázati és kormányzati támogatással valósul meg. A kormány ezzel a döntésével is kinyilvánította, hogy Miskolc város, és az itt lakók jövője kiemelten fontos a számára. A kormány megmutatta, hogy odaállt Miskolc mögé, hogy odaállt az itt élő emberek mögé” – emelte ki Csöbör Katalin, a választókerület országgyűlési képviselője. „Figyelembe véve a közelmúltban átadott és folyamatban lévő fejlesztéseket, elmondhatjuk, hogy Miskolc valóban új sikerkorszak küszöbére érkezett. Hiszem, hogy ezt követően is tovább írjuk majd Miskolc sikertörténetének újabb fejezeteit” – fűzte hozzá a képviselő.

A Miskolci Biogáz Üzem létesítése 100%-os kormányzati és pályázati támogatás segítségével valósul meg, és 10 új munkahelyet teremt a megyeszékhelyen. Az új üzem a megújuló, „zöld” energiát a helyben feldolgozott szennyvíziszap hasznosításával termeli. A rendszer alkalmas az élelmiszerhulladék kezelésére is, így konyhai használatból maradt olajat és zsírt, valamint szennyvíziszapot környezetkímélő módon hasznosítja, ennek során áramot, valamint hőt állít elő. A MIVÍZ Kft. szennyvíztelepén a városi tulajdonba került Biogas-Miskolc Kft. üzemében termelt villamos áram és hőenergia elsősorban a vízszolgáltató működési költségeit csökkenti, ugyanakkor az áram értékesítésével bevételhez jutatja az önkormányzati vállalatot.
A szennyvíziszap a beruházással már helyben hasznosul, így az eddigi szállításból adódó tehergépjármű-forgalom is mérséklődik. Ráadásul a helyi gazdálkodók részére jó minőségű talajjavító anyagot is biztosít majd az üzem. A műszaki átadást követően a próbaüzem május elején kezdődik, de ez már azt jelenti, hogy a 6 hónapos próbaüzem ideje alatt is energiát termel az üzem.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…