2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Átadták a felújított egészségházat Bükkábrányban

41,5 millió forintos uniós támogatásból valósult meg az a beruházás, amelynek eredményeként a jövőben Bükkábrány lakói minőségi orvosi és védőnői ellátásban részesülhetnek egy olyan intézményben, amely költséghatékonyan működtethető, és modern eszközparkkal rendelkezik.

December 20-án 10 órától ünnepélyes keretek között adták át a megújult, modernizált, az orvosi rendelőnek és a védőnői szolgálatnak otthont adó épületet.
A vendégeket a település polgármestere, Szalai Szabolcs köszöntötte, aki beszédében köszönetét fejezte ki azoknak, akik segítették az épület fejlesztésének megvalósítását, tovább elmondta, hogy miért volt szükséges az alapszintű egészségügyi ellátásnak helyet adó intézmény felújítása: az épület, a helyiségek állapota, a korszerűtlen épületgépészeti elemek önmagában is indokolták a fejlesztést, emellett az eszközpark is cserére, bővítésre szorult.
Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzatokért felelős államtitkára, a térség országgyűlési képviselője beszédében elmondta, a fejlesztés azért kiemelt a település életében, mert az orvosi rendelő és a védőnői szolgálat legfőbb értékünkről, az egészségünkről gondoskodik, így nagyon fontos, hogy megfelelő körülmények között, betegbarát módon tudjon működni.
Példaértékűnek nevezte a bükkábrányi önkormányzat törekvéseit, hiszen az alapfeladatok ellátásának biztosítását helyezi előtérbe, de az egészségügyi ellátás korszerűsítése, az épület felújítása a fejlesztési irányok között is hangsúlyos szerepet kapott.
A beszédeket követően, a nemzeti színű szalagot Tállai András államtitkár és Szalai Szabolcs polgármester mellett a kivitelező részéről Szilvási György vágta át, majd a meghívottak megtekintették a megújult intézményt.

Az elnyert támogatás segítségével az eddig fennálló problémák mindegyikét orvosolták: a projekt részeként a kivitelező felújította a víz- és elektromos hálózatot, hőszigetelte az épületet, és elvégezte a bejárat akadálymentesítését, valamint két akadálymentes wc-t alakított ki.
Emellett mostantól minden fogyatékkal élő számára biztosítják a szolgáltatások elérhetőségét a kontrasztos festésekkel, indukciós hurok beépítésével és információs táblák elhelyezésével.
Az intézmény költséghatékonyabb működtetését eredményezi a napkollektorokkal biztosított melegvíz-ellátás és a nyílászárók cseréje.
A beruházás részeként orvosi műszerek, eszközök is beszerezésre kerültek: a defibrillátor és hordozható EKG készülék mellett számos, az alapellátáshoz szükséges új orvosi műszert és a munkát segítő eszközt is vásárolt az önkormányzat a támogatásból, ezek segítségével az azonnali életmentő beavatkozást lehetővé tévő és a házi ellátást biztosító eszközök is rendelkezésre állnak mostantól a szakemberek számára.
Az intézményben ezen felül modernizálták a számítógépes eszközparkot, a várótermekbe pedig levegőtisztító berendezéseket helyeztek el.
Végül, de nem utolsó sorban megújultak a rendelők és a várótermek bútorai is, illetve az összes helyiséget kifestették, így összességében jelentősen javultak a betegfogadási és munkavégzési feltételek is.
A felújítás és az eszközök beszerzése után így egy korszerű, energiatakarékos, környezetbarát, gazdaságosan működő és a törvényi előírásoknak megfelelő orvosi rendelő várja a betegeket, illetve szolgálja ki az itt dolgozók igényeit.

A település egészségügyi alapellátását biztosító intézménye mintegy 1700 fő számára biztosítja a háziorvosi és védőnői ellátást. Köztük vannak idősek, kismamák, krónikus betegek, akik gyakran megfordulnak az intézményben.
Számukra és az intézménybe ritkábban látogatók számára is nagyon fontos, hogy megfelelő körülmények között kapjanak minőségi ellátást, viszont az eddig infrastruktúra és eszközpark ezt már csak korlátozottan tette lehetővé.

Az „Egészségügyi alapellátás korszerűsítése Bükkábrány községben” című, ÉMOP-4.1.1/A-12-2013-0054 azonosító számú pályázat által az önkormányzat 41.502.835 Ft európai uniós támogatást kap a beruházás megvalósításához, amely a költségek 100%-át fedezi.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek