2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF

Árvízvédelmi fejlesztés Hernádkakon

Az árvízveszély elhárítására tett minden kísérlet, beruházás, induló projekt közös érdek, hiszen a megelőzést szolgálja. Azok a települések – így Hernádkak is –, amelyek az utóbbi években kénytelenek voltak e valós veszéllyel ténylegesen is szembenézni, jól tudják, mennyit ér a védelem. A községben induló új beruházásnak köszönhetően ez a védelem most megvalósul. A KEOP-2.1.2/2f/09-2011-0002 azonosító számú Hernádkak község árvízvédelmi fejlesztése című projekten az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával, 100 % támogatási mérték megvalósulása mellett  349.202.000 Ft támogatási összeget nyert el a település.

Hernádkak településen mindenki tudja, mit jelent ez a szó: árvíz. A közelmúlt eseményei a településen lakók számára nyilvánvalóvá tették, hogy a községet közvetlenül fenyegető árvíz veszélye nem szűnt meg. Az itt élők összefogása és a veszély elhárítására tett erőfeszítései azonban nem elegendőek a probléma hosszú távú, megnyugtató megoldására.

Az árvízveszély elhárításának szükségessége Hernádkak községben – több Hernád menti községhez hasonlóan – a 2004. évi árvíz után kapott nagyobb hangsúlyt. A településen a veszélyeztetettséget tovább növelte a 2006-os és 2008-as árvíz, majd mindezt megerősítették a 2010-ben lezajlott árvízi események.

A Környezet és Energia Operatív Program KEOP-2.1.2 Önkormányzati árvízvédelmi fejlesztések című konstrukcióban Hernádkak község 2009-ben nyújtott be első fordulós pályázatot az árvízvédelmi fejlesztések előkészítésének támogatására. Ennek köszönhetően 18,2 millió Ft előkészítési támogatásban részesült, 85 %-os támogatási mérték mellett.

2010. decemberében a község sikerrel pályázott a 2. fordulóban is, a fejlesztés megvalósítására a 2011. április 1-jén megszületett döntés értelmében  a KEOP-2.1.2/2f/09-2011-0002 azonosító számú projekten az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával, 100 % támogatási mérték megvalósulása mellett  349.202.000 Ft támogatási összeget nyert el.

A projekt célja Hernádkak község árvízvédelmi helyzetének megoldása.  A projekt által megvalósulhat, hogy a település árvízi eseményekkel veszélyeztetett belterületét – jogszabályban meghatározott méretekkel és magassági biztonsággal kiépített – árvízvédelmi mű védje. A projekt szükségességét a község központi belterülete védelmének hiánya, a térség árvízvédelmi helyzete határozza meg.

Jelenleg a Hernád-völgy magyarországi szakaszán a 2.11 számú árvízvédelmi öblözetben Hernádnémeti község teljes folyó menti szakaszán, valamint Hernádkak község délnyugati területén találhatóak árvízvédelmi művek, melyek a belterületek védelmére alkalmasak. Hernádkak község központi és északnyugati részén azonban nincs árvízvédelmi védvonal, itt a gyorsan érkező árvizek ellen gyakorlatilag lehetetlen teljes mértékben megvédeni az érintett lakóépületeket és a benne lakókat.
A község alsó szakaszán található állami fővédmű továbbépítése csak önkormányzati konstrukcióban megvalósítható fejlesztés, csakúgy, mint a későbbi fenntartás és árvíz esetén a védekezés. A község önkormányzata saját pénzből nem tudja finanszírozni a beruházást. A fejlesztés megvalósítására a KEOP-2.1.2- Önkormányzati árvízvédelmi fejlesztések című pályázati konstrukcióval nyílt lehetőség.
A megvalósítási szakasz támogatási szerződése 2011 májusában lépett hatályba. A lefolytatott beszerzési/közbeszerzési eljárásokat követően 2011. augusztus 23-án a kivitelezői szerződés megkötése, majd  szeptember 2-án a munkaterület átadása történt meg. A kivitelezést a DIAMIT Építő, Ipari, Szolgáltató és Befektetési Zrt. végzi. A szerződésben vállalt befejezési határidő: 2012. március 19.
Az árvízvédelmi fejlesztés eredményeként a község védelmére 894 méter hosszúságban épül védmű, melyből 382 méter támfal és 512 méter árvízvédelmi földtöltés. A 7034 millió Ft értékű vagyon védelme mellett az is nagyon fontos, hogy a 764 leginkább érintett települési lakos árvízzel szembeni biztonsága is megoldottá válik.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…