2024. 07. 26. péntek

Anna, Anikó
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF
Árvízhelyzet hétfő délután

Árvízhelyzet hétfő délután

Árvízhelyzet hétfő délutánBorsod-Abaúj-Zemplén megyében a kitelepítettek száma 3770-ra fő, az ország tizenkét megyéjében összesen 265 településen védekeznek az árvíz ellen, a munka java továbbra is megyénkre koncentrálódik, itt 18.525 ember vesz részt a védekezésben.

 

A felsőzsolcai mentési munkálatok során tapasztalták a tűzoltók, hogy több veszélyessé vált lakóháznál lakók tartózkodnak az épületekben. A statikailag meggyengült, megrogyott épületekbe visszatérni életveszélyes, ezért az értékeiket mentő lakosok is csak tűzoltói felügyelettel közelíthetik meg az épületüket – tájékoztatott a miskolci tűzoltóság. Arra kérik a házakba értékeik miatt visszatérőket, hogy először keressék a tűzoltókat személyesen, vagy értesítsék szándékukról a miskolci polgármesteri hivatalban felállított tűzoltósági központot. Kérhetnek segítséget a 105-ös telefonszámon is.

Az éjszaka folyamán és hétfő délelőtt a miskolci tűzoltók további harminc lakost mentettek ki otthonukból Felsőzsolcán. A vízszint valamelyest csökkent, mivel több helyen átszakították a gátat, de így is vannak még olyan utcák, ahol másfél méteres víz áll.

Apad a Sajó, a Bódva, a Hernád Gesztelynél hétfőn virradóra tetőzött, azóta egy centis apadást észleltek. Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) árvízvédelmi osztályvezetője tájékoztatója szerint a Sajó csaknem teljes hosszán apadás tapasztalható. További vízszintemelkedésre csak a Ládpetri alatti szakaszon, például Ónodnál kell számítani. A Tisza, a Sajó és a Hernád egyidejű, magas vízállása miatt a kesznyéteni árvízkapunál a várható vízállás akár 40 centiméterrel is meghaladhatja a valaha mért legnagyobb vízszintet (LNV), amely 656 centiméter volt.
A Bódva teljes hazai szakaszán apad, de ennek üteme rendkívül lassú. Hídvégardónál 298, Szendrőnél 285 centiméter volt a folyó vízállása hétfőre virradóra. E két helyen az LNV 305 és 291 cm volt.
A Hernád Gesztelynél hétfő hajnalban tetőzött. Az apadás mértéke jelenleg még csak egy centiméter. A Sajó folyón egyidejűleg érkező árhullám miatt lassú apadásra kell számítani.
A Takta lassan apad, a Bodrogon viszont a következő napokban további csekély mértékű áradás valószínű, Felsőbereckinél 760, Sárospataknál 700 centiméteres tetőzéssel, azonban ez 35, illetve 40 centiméterrel elmarad az LNV-től.
A Ronyva is apad.
A Tisza az éjszakai órákban Záhonynál tetőzött 496 centiméteres vízállással, a Záhony alatti szakaszon árad. Mivel a mellékvizeken tartósan jelentős vízhozam érkezik, ezért Tiszapalkonyánál a vízállás megközelítheti a 2000. évi árvíznél mért eddigi legmagasabb 806 centiméteres vízszintet.

Sólyom László köztársasági elnök hétfőn délelőtt érkezett Felsőzsolcára, hogy a helyszínen tájékozódjon az árvízi helyzetről. Lánctalpas katonai járművel vitték körbe a településen. Az államfő újságírók előtt elmondta: nagy probléma, hogy van, ahol a gátak nem érnek össze. Ezen kívül kaotikus állapotot okozott az, hogy egyes gátak önkormányzati, mások állami tulajdonban vannak. Ezt a szervezetlenséget meg kell szüntetni. Az államfő szerint vannak olyan polgármesterek, akik ilyen rendkívüli esetben nem állnak a helyzet magaslatán. Hiába van ott a katasztrófavédelem, a honvédség, a polgármestereknek kellene utasításokat adniuk, akik ilyenkor a helyi védelmi bizottságot vezetik. Ehhez azonban a polgármestereknek képzésben kellene részt venniük, hogy el tudják látni ilyenkor is a feladatukat – mondta az államfő.

A reggeli adatokhoz képest nőtt a kitelepítettek száma, mert a lassú apadás után veszik észre a lakók, hogy házuk megsüllyedt, a falak megrepedtek. Közösségi szállásokon, befogadó helyeken összesen 1059 embert helyeztek el, mások rokonoknál, ismerősöknél próbálják átvészelni ezeket a napokat – Dobson Tibor tájékoztatása szerint. A hazai folyók mentén 3.088 kilométer hosszon van különböző szintű védelmi készültség – ezt Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közölte hétfő délelőtt az MTI-vel. 1.235 kilométeren III. fokú készültség van érvényben, 581 kilométer hosszan II. fokú. Rendkívüli készenlét 229 kilométeren van. Napközben az országban 23.145 ember vesz részt a védekezésben – olvasható a közleményben

Továbbra kritikus a helyzet Ónodnál, ahol emelkedik a Sajó vízszintje. A veszélyeztetett épületek száma is folyamatosan növekszik. Az ideiglenes védművek további erősítése nagy erőkkel zajlik. Nehezíti a védekezést, hogy a gát átázott, így csónakokból kell végezni a magasítást. Rendkívüli készültség van az állami védvonalakkal nem védett Bódva teljes hosszán is.

A postai szolgáltatás is akadozik, vagy van, ahol teljesen megszünt. Nincs postai szolgáltatás a Sajó mentén tíz településen: Felsőzsolcán, Sajóládon, Sajópetriben, Ónodon, Körömben, Nagycsécsen, Girincsen, Sajóörösön, Kesznyétén és Sajószögeden.

Az Észak-magyarországi Áramszolgáltató Nyrt. az árvíz sújtotta területeken a katasztrófavédelemmel együttműködve a lehető leghamarabb, folyamatosan állítja helyre az áramszolgáltatást.

Homokzsákokkal igyekeznek visszazárni azokat a töltésmagasításokat, ahol átbukott a Bódva áradata Szendrőben és Edelényben. A két településen a folyó töltésére ráépített nyúlgátat több helyen megbontotta az áradás. Hétfőre azonban a folyó vízszintje apadt már annyit, hogy meg tudják közelíteni az érintett gátszakaszokat és megpróbálják visszazárni a keletkezett lyukakat a magasított töltésben. Szendrőben eddig tizenkét ház dőlt össze. A település északi oldalán, a Szalonna felé eső területen pedig még homokzsákokkal próbálják megfékezni az át-átbukó vizet. Szendrőben összedőlt egy híd is, így az egyik településrész megközelíthetetlen.

-baz.hu-

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Figyelni kell az osztalékra is
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a rendelkezésre álló adatbázisok, adatszolgáltatások és beszámolók alapján, több szempontból vizsgálja a gazdaság s…
Farkasházi Réka izgalmas nyara
Sztárvendégekkel ünnepli 18. születésnapját az ország egyik legnépszerűbb gyerekzenekara „Egy újabb mérföldkőhöz érkeztünk, azt hiszem” - kezdi Far…