2024. 06. 23. vasárnap

Zoltán
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF
Árvíz után - helyreállítás, kárfelmérés

Árvíz után – helyreállítás, kárfelmérés

Árvíz után - helyreállítás, kárfelmérésAz elmúlt hetek Borsod-Abaúj-Zemplén megyéről szóltak. Sokan, sok helyről, önkéntesek és hivatásosak védték, amit védeni kellett és lehetet a Sajó, a Hernád, a Bódva folyók, a Szinva, a Ronyva, a Vadász és még számos, kisebb patak áradásától. A védekezés után a segélyek és adományok célba juttatása mellett a legfontosabb feladat a károk, a lakhatási feltételek felmérése.

 

Sokan, sok helyről védték a megyében azt, ami védhető volt egy ekkora árvízzel szemben. Köszönet érte mindenkinek – ezzel a szavakkal kezdte mai sajtótájékoztatóját a Megyeházán Dr. Ódor Ferenc, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke, a Megyei Védelmi Bizottság elnöke. – Mintha aszfaltról csorgott volna a medrekbe ez az óriási mennyiségű víz – utalt Ódor Ferenc arra, hogy a májusi második árhullámot előidéző csapadékmennyiségből a talaj már szinte semmit sem volt képes elnyelni. Jellemző adatok, hogy a Bódva 35, a Sajó 40, a Hernád pedig 70 centiméterrel magasabban tetőzött a valaha mért legmagasabb vízállásánál. A Hernád egy átlagos nyári Dunának megfelelő vízhozammal hömpölygött – érzékeltette Ódor Ferenc, mekkora áradat sújtotta a megyét.

– Június 6-án 19,328 fő vett részt a védekezésben, 1600 gép – helikoptertől szállító járművekig, szivattyúkig – működött közre abban, hogy védjük, ami védhető – sorolja a megdöbbent adatokat az elnök.

Miniszterelnök, miniszterek és államtitkárok helyszíni szemléi után, gyors döntéseik eredményeként az árvízi védekezésre soha nem látott mennyiségű humán és gépi-technikai erő állt rendelkezésre. A jó szándék és a tenni akarás jellemzett mindenkit, amerre csak jártam, ezt láttam – folytatta Ódor. – Volt olyan, hogy 1000 darab kenyeret sütött meg egy pék hétvégén, és vitte a gátakra saját kezűleg, hogy csak egy, de megindító példáját említsem az összefogásnak. Én sehol nem láttam olyat, hogy éheztek volna. Lehet, volt olyan, hogy a védekezésben kifáradt katonák már éhesek voltak, a sok lezárt út miatt talán nem időben érkezett az ebéd vagy a vacsora, lehet olyan is volt, hogy esetleg még egy tányérral meg tudtak volna enni, de sehol nem mondták azt, hogy éheznek, én olyan helyen nem jártam – emlékezett vissza Ódor Ferenc az elmúlt két hét egy-egy momentumára. – Most újabb, talán még nehezebb feladat előtt állunk: kárfelmérés, adományok célba juttatása, fertőtlenítés, újjáépítés, kártalanítás – ezek a következő napok, hetek feladatai, amelyet ezekben az órákban is végzünk, vagy hamarosan végezni fogunk.

Dr. Kovács János, a megyei önkormányzat Hivatalának főjegyzője elmondta, felkérést kaptak Bakondi György árvízvédelmi kormánybiztostól, hogy állítsanak fel az igényeknek megfelelően 17 munkacsoportot, és keddig próbáljanak meg képet kapni az életvitelszerűen történő lakhatási feltételekben keletkezett károkról. – Ódor Ferenc elnök urat kérte fel erre a kormánybiztos, felajánlásként segítenek a mérnökkamara és az építészkamara szakemberei, a katasztrófavédelem és az államigazgatás egy-egy munkatársa, így tehát 17 négy fős csoport kezdi meg azonnal működését. Ők leginkább azt vizsgálják, hogy helyreállítható-e, súlyosan vagy kisebb mértékben károsodott-e, lakható vagy nem lakható az adott épület. A vis maior és az önkormányzatok védekezési költségeinek felmérése, összesítése ezzel párhuzamosan is zajlik.

Holló Csaba, a Magyar Mérnöki Kamara alelnöke, a megyei mérnöki kamara elnöke hozzátette, a kár forintosításában igyekeznek segíteni, egységes elvek szerint, de nagyon nehéz munka lesz. 208 település érintett az árvízi károkban és a polgármesterek szerint legalább 3000 lakást kell felmérni, a kormány pedig keddre várja a számokat.

– A kormány azért is várja már jövő hét elején a károk összesített adatait, hogy például a vízkormányzás miatt az árvízzel elöntött mezőgazdasági területek, az önkormányzatok, de mindenekelőtt a magánszemélyek ingatlanjaiban bekövetkezett károk ellenértékét megfelelően tudja téríteni, az újjáépítési munkálatokról képet kapjanak. Nekünk, a megyei önkormányzatnak is fontos, hogy mindezt látva megfelelő szinten tudjuk koordinálni a felajánlásokat, az elvégzendő munkát – tette hozzá Ódor.

A sajtótájékoztató előtt üléseztek a Megyeházán az érintett települések polgármesterei is, akiket Ódor Ferenc, Kovács János is meghallgatott.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…