2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Államalapító királyunk ünnepe Mezőkövesden

Államalapító Szent István királyunk tiszteletére rendezett ünnepség reggel a Pro Urbe díjas Mezőkövesd Város Fúvószenekarának zenés ébresztőjével kezdődött. A  program 9 órától a Szent László téren folytatódott, ahol az Önkormányzat, a pártok, az intézmények, a civil szervezetek képviselői koszorút helyeztek el a Szentek szobránál. Az ünnepi szentmisét az elmúlt évek hagyományaihoz híven a Jézus Szíve templomban tartották meg.

Az augusztus 20-ai rendezvény központi programja a szentmise után kezdődött el a Jézus Szíve templom előtti téren. A Himnusz közös eléneklése után  a Mezőkövesdi Hang Stúdió Egyesület és a MASZK Egyesület tagjainak énekes előadását, illetve szavalatát hallgathatta meg az ünneplő közönség.
A megemlékezésen Tállai András, a Belügyminisztérium Önkormányzatokért Felelős Államtitkára mondott köszöntőt, aki beszédében párhuzamot vont az ezer évvel ezelőtti Magyarország és a mai Magyarország között.
Tállai András felemelő gondolatai után adták át „Mezőkövesd Város Díszpolgára”, valamint a „Mezőkövesd Városért” önkormányzati elismeréseket.
A képviselő-testület 2011-ben Posztumusz Díszpolgári kitüntetést adományozott a közelmúltban elhunyt Farkas Istvánnak, a Wiktori Kft. egykori igazgatójának. A díjat fia, Farkas Zoltán vette át. A jelenlévők egy perces néma felállással tisztelegtek Farkas István, Mezőkövesd díszpolgára előtt.
„Mezőkövesd Város Díszpolgára” díjat adományozott az Önkormányzat Nagy Istvánnak, a Szent László Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola nyugalmazott igazgatójának. Az elismerő címet a Gimnázium szeptember 16-ai centenáriumi ünnepségén adják majd át Nagy Istvánnak.
Pro Urbe díjat vehetett át Mezőkövesd Zsóry NB II-es felnőtt labdarúgócsapata, miután a 2010/2011. bajnoki évben Mezőkövesd történetének eddigi legnagyobb sikereként ezüstérmet szerzett a bajnokságban. A Pro Urbe díjat Tállai András államtitkár és dr. Fekete Zoltán polgármester adta át a labdarúgóknak.
Szintén Pro Urbe kitüntetést adományozott városunk képviselő-testülete Kocsis Bélának, a Szent László Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola nyugalmazott igazgatójának. Az elismerő címet a Gimnázium szeptember 16-ai centenáriumi ünnepségén adják majd át Kocsis Bélának.
A díjak, elismerések átadása után Gordos Attila református lelkész és dr. Berkes László apát megáldotta és megszentelte az Új kenyeret. A szentelt kenyeret dr. Fekete Zoltán polgármester szelte fel, amelyet szétosztottak a jelenlévők között. A hivatalos ceremónia a Szózat eléneklésével zárult.
Az augusztus 20-i program 19 órától a Kavicsos-tó és Szabadidőparkban folytatódott, ahol Zséda adott fergeteges hangulatú élő koncertet. Az estét látványos tűzzsonglőr bemutató és a közel negyedórás „égi színjáték”, azaz tűzijáték zárta.

Állami kitüntetések

Augusztus 20-a alkalmából a Magyar Köztársaság elnöke – a belügyminiszter előterjesztésére – eredményes szakmai tevékenysége elismeréséül a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt polgári tagozatát adományozta Herkely Györgynek, Mezőkövesd nyugalmazott polgármesterének, valamint Szlovák Sándor nyugalmazott tanárnak.
Herkely György és Szlovák Sándor Pintér Sándor belügyminisztertől vehette át a rangos állami kitüntetést Budapesten augusztus 19-én.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek