2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

A TISZATARJÁNI ÉS TISZAKESZI KÖZÖSSÉGI ÉS BIZTOS KEZDET GYEREKHÁZ ÜNNEPÉLYES ÁTADÁSA

„Legyen jobb a gyermekeknek” a Mezőcsáti Kistérségben elnevezésű pályázat megvalósítása 2012. július elsején kezdődött. A három évig tartó projekt egyik kiemelkedő eseménye a tiszatarjáni és tiszakeszi Közösségi és Biztos Kezdet Gyerekházak ünnepélyes átadása. A március 18-án – egymást követően – megtartott rendezvényeken részt vett Tállai András, önkormányzatokért felelős államtitkár.

Tiszatarjánban 13 órakor kezdődött az ünnepélyes átadás. Bögre Lajosné polgármester asszony köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy Mezőcsát Kistérség Többcélú Társulása 2011-ben pályázatot nyújtott be a TÁMOP-5.2.3-A-11 azonosítószámú pályázatra. A „Legyen jobb a gyermekeknek” a Mezőcsáti Kistérségben elnevezésű projekt nyert, és 2012. július 1-én megkezdődött a megvalósítás szakasza. A programban hét település – Ároktő, Gelej, Igrici, Mezőcsát, Tiszadorogma, Tiszakeszi és Tiszatarján – hátrányos és nem hátrányos helyzetű lakói vesznek részt. Bögre Lajosné elmondta azt is, hogy a támogatás összege 553.228.771 forint, és a pályázat 2015. június 30-án zárul.    

Segítség és esély a GYEP házakban
A polgármester asszony kiemelte: a program már működik, az induláskor Gyerekesély Bizottságot hoztak létre és működik a Kistérségi Gyerekesély Iroda is Mezőcsáton. Bögre Lajosné ismertette a már beindított programokat, kiemelte az egészségügyi programjukat, ezen belül is a különböző korosztályokat érintő szűréseket. „A most felavatott házakat mi GYEP házaknak, vagyis Gyermekesély Program házaknak nevezzük. A Közösségi Ház és a Biztos Kezdet Gyermekház kivitelezési költsége házanként 31 millió forint volt, eszközvásárlásra mindkét háznál 3,1 milliót költöttünk, és 7–7 munkatárs dolgozik bennük” – ismertette a projekt keretében elkészült két ház legfontosabb paramétereit a polgármester. Elhangzott az is, hogy a Közösségi Ház mindenki számára nyitott,  a szabadidő kulturált, szervezett eltöltését szolgálja, egyfajta találkozási helyként szolgál a különböző korosztályok számára. A Biztos Kezdet Gyerekház elsődleges célcsoportját a hátrányos helyzetű, 0-5 éves kisgyermeket nevelő családok jelentik. Itt segítséget, esélyt kaphatnak a családok, ezáltal a kisgyerekek már a legkorábbi életszakaszukban.

Tállai András: Ez a projekt üzenet

 „A mezőcsáti kistérség települései megint előreléptek, büszkék lehetnek magukra, van mit ünnepelni” – kezdte ünnepi beszédét Tállai András, önkormányzatokért felelős államtitkár. A politikus szólt arról, hogy most, a négyéves munka áttekintésének idején óhatatlanul felmerül a „honnan indultunk” kérdése. Négy évvel ezelőtt a működésképtelenség határán álló, eladósodott, kilátástalansággal küszködő önkormányzatokat vett át a kormány. Mostanra az adósságátvállalásnak, az új, feladatalapú finanszírozásnak köszönhetően egy letisztult önkormányzati rendszer áll az újabb feladatok elé. „Nagy kihívás volt, de nagyot léptünk előre” – összegezte az elvégzett munkát. Elismerését fejezte ki, hogy a mezőcsáti kistérség települései éltek, élni tudtak azokkal a lehetőségekkel, amelyeket a kormány biztosított, az a kormány, amelynek alapelve, hogy a vidéknek élnie kell, a vidéknek is olyan infrastruktúrára van szüksége, mint a nagyobb városoknak. Tállai András összegezte Tiszatarján elmúlt négy évének eredményeit is. Kiemelte, mintegy egymilliárd forint jutott fejlesztésre, különböző programok megvalósítására, így a szennyvízcsatorna és az ivóvíz programra, megújult az óvoda, az iskola, a református templom, most pedig felavatják a Közösségi Házat és a Biztos Kezdet Gyerekházat. „Ez a mostani projekt üzenet más kistérségeknek, és az országnak is: a leszakadó rétegek felzárkóztatása így lehetséges. Ez az az út, amelyen el kell indulni, a hosszú évtizedek alatt felhalmozott problémák csak így oldhatók meg” – mondta az államtitkár. 

A tiszakeszi házak avatója

A tiszatarjáni programot követően a vendégek – köztük Tállai András is – tovább indultak Tiszakeszibe. Itt szintén Közösségi Házat és Biztos Kezdet Gyerekházat avattak a „Legyen jobb a gyermekeknek ” a Mezőcsáti Kistérségben elnevezésű pályázat keretében. Sipos Imre, Tiszakeszi polgármestere fontos célnak nevezte a szegénység különösen a gyermekszegénység csökkentését, és a szegénység újratermelődésének, átörökítésének megelőzését, a gyermekek továbbtanulási esélyeinek növelését. Ezeknek a céloknak az eléréséhez jó alapot adnak a most átadott házak – emelte ki a polgármester.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek