2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

„A néppel a hazáért!”

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat és Sátoraljaújhely Város Önkormányzata közös, ünnepi közgyűlést tartott március 15.-e tiszteletére szombat délelőtt Sátoraljaújhelyen a Kossuth téren.

A Himnuszt követően, Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere, mint házigazda köszöntötte a vendégeket, majd méltatta a márciusi ifjakat, akik talán az utolsó pillanatot megragadva léptek fel a nemzeti gondolat, az önrendelkezés érdekében.Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke nyitotta meg az ünnepi közgyűlést. „Zemplén vármegye és benne Sátoraljaújhely városa híres szabadságszeretetéről, a nemzeti ügy melletti elkötelezettségéről”- méltatta az ünnepség helyszínét, az itt született hazafiakat. Külön kiemelte Kossuth Lajost, aki fiatalkorát itt töltötte, ezer szállal kötődött Újhelyhez, Zemplénhez. Egy különlegességet is elárult róla, nevezetesen eminens diákként kétszer járta a retorikát, amit olyan jól megtanult, hogy a magyar történelem egyik legkiválóbb szónokává vált, szavára sereg született a semmiből, Amerikában pedig fizettek is azért, hogy hallhassák!

A közgyűlés elnöke 1848-49-ről szólva megemlékezett megyénk híres szülötteiről, Szemere Bertalanról és Palóczy Lászlóról is, valamint a névtelen hősökről, a nemzetőrök, honvédek ezreiről, akik „éltek és ha kellett haltak a haza szabadságáért. Megőrizzük emléküket!”- ígérte. „1848. március 15.-e csupa arany betűvel íródott be Magyarország történelmébe. Amíg magyar ember él a Földön emlékezni fog erre a nagyszerű napra”- utalt az ünnep össznemzeti jellegére.  Kiemelte, hogy a 12 ponttal megfogalmazták a polgári fejlődés sarokköveit. Maradandót alkottak, amely napjainkban is követésre méltó. Március 15.-e az impulzust adta meg, a folyamat az Áprilisi törvényekben és az első magyar felelős kormányban csúcsosodott ki. „Példát mutattak az utókor minden magyar politikusának: a néppel a hazáért!” – méltatta a hősöket Török Dezső.  Az általuk lerakott úton kívánnak tovább haladni, dolgozni szűkebb pátriánkért, hazánkért.A cseperkélő esőben Pelczné dr. Gáll Ildikó, az Európai Parlament alelnöke mondott ünnepi beszédet. „Egy szóvá s egy érzelemmé olvadt össze a haza, Az érzelem a „lelkesülés”, A szó „szabadság” vala” – idézte indításként Petőfi Sándort. Ebben összegezhető a forradalom és a szabadságharc üzenete. Kiemelte, hogy hőseink egy emberként küzdöttek eszméikért. ’1848 hitében, önbecsülésében is erős magyar nemzetet hozott létre”- foglalta össze az Európai Parlament alelnöke. Március 15.-én a szabadság magyar nemzetiségű. Ezen a napon a határoktól függetlenül hitében, önbecsülésében egyesül minden magyar.Az ünnep egyben alkalmat kínál a számvetésre is. Napjaink számára is ugyan olyan időszerű a béke, a szabadság és a nemzeti összetartozás, mint egykoron. Azért dolgoznak, hogy visszaadják hazánknak az önrendelkezés szabadságát.

A beszédek után Zúgjatok harangok! címmel adtak kulturális műsort az újhelyi fiatalok. Ezt követően az ünneplők a Kossuth szoborhoz vonultak, ahol a Dohánygyári Fúvószenekar zenei aláfestése mellett elhelyezték a hálás utókor koszorúit. Sátoraljaújhely városa kezdte, majd az Európai Parlament alelnöke következett.  A megyei önkormányzat nevében Török Dezső elnök, Bánné dr. Gál Boglárka alelnök és dr. Kovács János főjegyző koszorúzott. Összesen 27 koszorút helyeztek el a szobor talapzatán! A megemlékezés a Szózat eléneklésével ért véget. Az ünnepség a városházán tartott fogadással zárult.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek