2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

„A nemzet, a haza mindenek felett!”

„Hiszem azt, hogy a magyar ember képes dönteni saját sorsa felől” – összegezte  véleményét dr. Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke, pénteken a bodrogkeresztúri ünnepi megyegyűlésen. A továbbiakban az elnök részt vett a szikszói, ongai, gesztelyi, sajószögedi és kesznyéteni ünnepi megemlékezéseken.

 
Bodrogkisfalud és Bodrogkeresztúr határában, 1896-ban a Zemplén Megyei Honvédegylet által emelt hősi emlékműnél tartottak megemlékezést. Dr. Mengyi Roland szólt a honvédek cselekvő hazaszeretetéről, akik akár életüket is feláldozva megcselekedték, amit a haza megkívánt. A kisfaludi iskola kulturális műsorát követően megkoszorúzták az emlékművet.

 

A faluházban Májer József, Bodrogkeresztúr polgármestere köszöntötte az ünnepi közgyűlés résztvevőit. Az esemény jelentőségét méltatva elmondta, hogy egyszer már, 281 éve rendeztek megyegyűlést a településen.

Dr. Mengyi Roland megnyitó beszédében a honvédek hősiességének méltatása után kitért arra: „Sokan azt mondják, március 15-e a magyar nemzet megújhodásának a ünnepe. A márciusi ifjak a szabadság eszméjét tűzték zászlajukra, és hagyták ránk a szabadság igényének kötelezettségét.”

 

Emlékeztetett arra, hogy a magyar lélek mélyén a szabadság és a hazaszeret található. Ezen két nemes eszméért vívott harc jellemezte az 1848-as hősöket és napjaink harcainak fókuszában is ez áll. Más eszközökkel, más viszonyok közt, de ma is harcolnunk kell, hiszen semmit se adnak ingyen.

„Nekünk, magunknak kell küzdeni saját magunkért, azért, hogy mi dönthessünk saját dolgainkban. És mi a cél: a nemzet, a haza mindenek felett!” –  foglalta össze a közgyűlés elnöke a múlt üzenetét a mának.  Ennek megfelelően cselekszik a kormány, amely dicső elődeihez hasonlóan szövetségese saját nemzetének.

 

„Tisztelet a bátraknak!” – kezdte ünnepi beszédét dr. Kovács Zoltán, az EMMI társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára, ami azért is lényeges, mivel az elmúlt 20 évben a polgári kormány időszakát leszámítva a kishitűség uralkodott.  Ezzel szakítva, az elmúlt négy évben felvállalták a nemzeti érdekek képviseletét. Megvívták a saját harcaikat, hiszen mint mondta, a célok csak akkor érhetők el, ha ki is tartanak mellettük.

 

A beszédeket követően a helyi iskola diákjai elevenítették fel kulturális műsor keretében a keresztúri csatát, majd dr. Mengyi Roland bezárta az ünnepi közgyűlést.

 

Szikszón a híres református templom szomszédságában, a Fő téren tartották az ünnepi megemlékezést. Füzesséri Józef, Szikszó polgármestere köszöntőjében kitért arra, hogy a meg kell tanulni felismerni a történelmi időket. Dr. Mengyi Roland ünnepi a múlt és a jelen között párhuzamot vonva felhívta a figyelmet a nemzetpolitikai kérdések fontosságára. Ezt az a tény is alátámasztja, hogy már több, mint 600 ezer külhoni nemzettársunk kérte a magyar állampolgárságot. A beszédeket követően a Szepsi Iskola diákjai adtak 48-as kulturális műsort.

 

Ongán a kultúrház adott otthont az ünnepségnek. Dr. Mengyi Roland megemlékezett az 1849 nyarán, a település közelében, a Hernád parton vívott csatáról. A  forradalom és szabadságharc üzenetére, hogy ki kell állnunk saját érdekeink, igazunk mellett.

 

A szomszédos Gesztelyben a kultúrház nagytermében megrendezett megemlékezésen Bódisné Bús Éva, a könyvtár vezetője köszöntötte a vendégeket. Dr. Mengyi Roland kiemelte a helyi eseményeket, nevezetesen az 1849 nyarán vívott gesztelyi csatát, amely a huszárvirtusok korát idéző cselnek köszönhetően magyar győzelemmel végződött. A beszédet követően a helyi ovisok, iskolások és az idősek adtak kulturális műsort.

 

Sajószögeden rézfúvósok köszöntötték az ünneplőket a kultúrház és könyvtár előtti téren. A koszorúzást követően a nagyteremben folytatódott a megemlékezés dr. Mengyi Roland beszédével, amelyet Fandl Ferenc színművész és Gombár Ágnes kulturális műsora követett.

 

Kesznyétenben huszárok és fúvós zenekar vezette fel a református templomkerthez  este az ünnepi megemlékezőket. Szavalást követően  dr. Mengyi Roland osztotta meg ünnepi gondolatait a közönséggel.

 

Dr. Mengyi Roland az ünnepi körút valamennyi helyszínén elhelyezte a megemlékezés koszorúját.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek