2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

A megyei főjegyző válaszol

Dr. Kovács János megyei főjegyző, a Borsod – Abaúj – Zemplén megyei Területi Választási Iroda vezetője az MSZP Miskolc és Környéke Helyi Szervezete sajtóközleményében foglaltakra reagálva, az az alábbi nyilatkozatot juttatta el szerkesztőségünkhöz: „Miskolc Megyei Jogú Város Helyi Választási Iroda (továbbiakban: HVI ) vezetője 2010. július 12. napján hozta meg az önkormányzati egyéni választókerületek számának, sorszámának és területének kialakításáról szóló határozatát, amely ellen a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény (továbbiakban: Ve. ) szabályai szerint 2010. július 14. napjáig volt lehetőség jogorvoslati kérelem, kifogás benyújtására.

Miskolc jegyzőjének határozata ellen határidőben négy kifogás benyújtására került sor. Jogorvoslat tárgyává a választókerületek kialakításának arányossága tehető.
A kifogás benyújtása esetén a törvény szabályai szerint a megyei főjegyző hatásköre, hogy a Területi Választási Iroda vezetőjeként azt elbírálja. Vizsgálatának tárgya tehát a választókerületek kialakításának a lakosságszám függvényében kialakított arányossága lehet.

A felülvizsgálatot elvégezvén 2010. július 16. napján hoztam meg döntésemet, amelyben élve a törvényi felhatalmazással megváltoztattam a HVI vezető határozatát.

Az események tényszerű ismertetésén túl rögzíteni kívánom, hogy:

– kizárólag törvényben előírt hatáskörömet gyakoroltam, azon semmilyen értelemben nem léptem túl;

– eljárásomra és döntésemre a benyújtott jogorvoslati kérelmek alapján került sor;

– hatásköröm gyakorlása során senki nem utasíthat, és nem is utasított;

– döntésem motivációja a választókerület kialakításának lakosságszám szerinti aránytalansága, egyéb szempontokat a törvény előírásai szerint nem vizsgálhatok, és nem is vizsgáltam.

Mindezek alapján a sajtóközlemény tartalmát visszautasítom a magam, és köztisztviselő munkatársaim nevében.  

Dr. Kovács János
megyei főjegyző
a Borsod – Abaúj – Zemplén megyei Területi Választási Iroda vezetője”

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek