2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 393 HUF
1 GBP 468 HUF

„A második áradásra már felkészültünk.” – mondja Kistokaj polgármestere

Telefonon sikerült beszélnünk Bajor Józsefné Kistokaj polgármesterével, ugyanis ,mint a többi „vízzel harcoló” polgármesternek, neki sincs ideje másra, csupán a vízre, arra viszont napi 24 óra.

–         Beszéltem 85 éves emberrel, aki azt mondta ilyen áradás nem volt, mióta ő él ilyen  iszonyatos helyzetbe nem kerültek  víz miatt.

Nálunk többször is volt katasztrófahelyzet, 1888-ben 140 ház volt víz alatt, 2005-ben súlyos jégkár sújtotta a települést, mintegy 400 házról vitte le a tetőt, az autókban, fákban, veteményekben tett károkról nem is beszélve, viszont 2010 mindezeknél súlyosabb károkat okozott.

 

–         Hol érte a hír, hogy kilépett a Hejő a medréből?

–         Ebéd közben. Letettem a kanalat és elindultam otthonról, miközben telefonáltam segítségért, tanácsért, mire Kkistokajba értem, már volt nálam 2000 darab zsák a védekezéshez.

–         Ez elég volt ez a Hejő megállításához?

–         Nem. Később hoztunk még 14000 darabot, majd még 5000-t, de ebből adtunk át Sajópetrinek is.   Raktunk a tó mellé is, viszont javarészt a Hejő mellé kerültek ezek a zsákok, s itt folytak a legintenzívebben munkák, szinte mindenki „zsákolt”. Ennek ellenére 300 lakás pincéjében állt a víz.

–        Igényeltek, kaptak szakmai segítséget?

–         A polgárvédelemtől jöttek ki, a katasztrófavédelemmel telefonon beszéltem. A valós helyzet az, hogy magunk tapasztaltuk ki  az első hullám gyenge pontjait, így a második áradásra már felkészültünk.  Ahol az első gátunk megépítésénél átfolyt a víz, megerősítettük, másodjára nem jött át, akadt olyan hely, ahová lehetetlenség volt zsákot tenni, ott  ismét kiöntött, de ez már nem számottevő kár.

–       Ezek szerint  szakmai segítség nélkül kellett megoldaniuk?

–          Én nem okolok emiatt senki, bennem nincs számonkérés, nem hibáztatunk senkit. Mi próbáltunk lehetőségeink szerint urai lenni ennek a helyzetnek, ami valljuk be, az állapotok ellenére nem nálunk volt a legrosszabb. Itt emberéleteket nem kellett menteni, nem szorultak művelődési házakba, idegen, segítőkész emberek lakásaiba kilakoltatott, kimenekített lakosok, mint ahogy  a környékünkön sajnos ezrekkel megtörtént mindez. Ez egy katasztrófahelyzet, ilyenkor rangsorolni kell és legelöl minden esetben az emberélet áll.

–         Milyen lehetőségeik vannak az önkormányzatoknak? Miből finanszírozzák a mentés költségeit?

–         Megelőlegeztünk mindent. Pályázatot kell benyújtani, ami alapján ellenőrizni fogják, valósak voltak-e a megjelölt károk, jogosak voltak-e az intézkedések és mindezek alapján utólagosan visszakapjuk a pénzt

–       Javult a helyzet?

–         Az időjárás miatt szerencsére apadnak a vizek, most már a belvíz okoz gondot, mivel magasabb területeken is megjelent, a föld nehezen tudja felszívni magába De reménykedjünk, hogy sokáig lesz jó idő, reménykedjünk, hogy a káosz, a félelem, ez a kilátástalan helyzet  minél előbb megszűnik itt az északi területén az országnak…

Illés Adrienn

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek