2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF

A Magyar Vöröskereszt nem hagyja magára az árvízkárosultakat sem

A Magyar Vöröskereszt a vörösiszap-katasztrófa áldozatainak megsegítése mellett folytatja humanitárius tevékenységét az árvíz sújtotta településeken is. Az árvízi segélyművelet oroszlánrészét az árvízkárosult családok házainak újjáépítésében való segítségnyújtás teszi ki. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében eddig 30 településen több mint 3 ezer árvízkárosult család kapott építőanyagot lakóingatlanának felújításához összesen 300 millió forintot meghaladó értékben, de az újjáépítést segítő program jövőre is folytatódik.

 

A Magyar Vöröskereszt árvízi segélyműveletére több mint 1 milliárd forint gyűlt össze, ebből 500 millió forint az OTP Bank májusi adománya. A hazai legnagyobb humanitárius szervezet 50 borsodi településen, közel 8 ezer család részére 165 tonna gyorssegélycsomagot osztott ki május és augusztus között.
A Magyar Vöröskereszt árvízi segélyműveletének fő eleme az árvízkárosult családok házainak újjáépítésében való segítségnyújtás. A szervezet július végével megkezdte a különböző építőanyagok szállítását. Eddig 30 árvíz sújtotta településen 3 ezer rászoruló család kapott építőanyagot összesen mintegy 300 millió forint értékben. Azoknak a családoknak, akik kérik a kivitelezésben is segít a Vöröskereszt. A felújítást segítő program nem ért véget a Magyar Vöröskereszthez folyamatosan érkeznek segítségkérő levelek, amelyeknek a rászorultság elvét alkalmazva tesz eleget a szervezet.
A Magyar Vöröskereszt a hideg idő beállta előtt tűzifa kiosztásával segített 35 rászoruló családnak összesen 7 millió forint értékben, valamint közel 20 millió forint értékben vásárolt kazánokat, ezek Szikszó, Miskolc, Edelény és Felsőzsolca településen kerültek kiosztásra.
Az árvízkárosult családok éléstárnak feltöltésében is segített a Magyar Vöröskereszt. Sokak konyhakertjét öntötte el a víz, így tönkre ment a télre szánt zöldség, nekik segített a szervezet.  Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 4 ezer család kapott különböző zöldségeket. Az „Éléstár feltöltő akció” értéke meghaladta a 33 millió forintot.
A Magyar Vöröskereszt a vörösiszap-katasztrófa áldozatainak megsegítése mellett, nem hagyja magára az árvízkárosultakat sem, tavasszal folytatónak a felújítást segítő munkálatok – hangsúlyozta Habsburg György, a Magyar Vöröskereszt elnöke Ónodon, az egyik Vöröskereszt által felújíttatott árvízkárosult család ingatlana előtt. Az elnök kitért arra is, hogy a Vöröskereszt új ingatlanokat vásárol/vásárolt azoknak a rászoruló családoknak, ahol visszatérő gondot jelentett az ár-és belvíz, valamint a lakóingatlan felújítása sem volt megoldható.

A közvetlen anyagi támogatás mellett az OTP Bank pénzügyi szolgáltatóként közvetetten, termékein, szolgáltatásain keresztül is segített a nehéz helyzetbe került embereknek. Ennek jegyében a jelzáloggal terhelt, károsult ingatlanok esetében egyedi elbírálással lehetővé tette, hogy a biztosító által térített, a bankra engedményezett kártérítést az érintett ügyfelek a károk helyreállítására fordíthassák. A bank ezen felül a Nemzeti Segélyvonalon keresztül az emberek által felajánlott 50 millió forint értékű adományhoz 20 millió forintos előfinanszírozást nyújtott, így júniusban szinte azonnal elkezdődhettek az újjáépítések és a felújítások.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat azon kívül, hogy partnerként segítette a Magyar Vöröskereszt és a Magyarországon működő többi humanitárius szervezet munkáját, folyamatosan segítette a katasztrófavédelem, a helyi polgármesterek vagy a kormány árvízi védekezéssel, újjáépítéssel kapcsolatos tevékenységét is. E mellett alszámlát nyitott az árvízi károk enyhítésére érkező adományok fogadására, amelyre összesen 174 millió forint érkezett, amelyből december 2-áig 148 millió forint került kiutalásra az árvíz sújtotta településekre, az árvízi károkat szenvedett magánszemélyeknek.
Az árvíz, és az árvíz utáni tragikus állapotok, a soha nem látott mértékű pusztítás soha nem látott összefogást eredményezett.
A Megyei Helyreállítási és Újjáépítési Bizottság 2010. június 8-tól fogadta az ország minden tájáról érkező adományokat, amelyek összetételüket tekintve eleinte ivóvíz, ásványvíz, tartós élelmiszer, ruhanemű volt, majd a koordinációt követően ez kiegészült tisztítószerrel, bútorokkal, háztartási eszközökkel és gépeket tartalmazó vegyes adományokkal. A Megyei Helyreállítási és Újjáépítési Bizottság az életveszélyessé vált házak bontási költségeinek csökkentésére, adományként, lakóházanként 120 ezer forintot fizetett ki a károsultak részére, a megye 34 települését érintően, összesen több mint 320 lakóingatlan elbontására, illetve kárenyhítésre.

Kiállítás a Megyeházán

– Fontosnak tartom kiemelni, hogy példátlan összefogást és segítő szándékot tapasztaltunk, számos olyan adakozó volt, aki több alkalommal is segítséget nyújtott. Volt, aki homokzsákot töltött, volt, aki teát vagy kávét vitt a gátakra, és voltak, akik több millió, adott esetben több százmillió forinttal járultak hozzá ahhoz, hogy télre mindenkinek legyen a feje fölött fedél, legyen a falvakban infrastruktúra, legyen óvoda és iskola. Engedjék meg, hogy név szerint senkit ne emeljek ki, mert a forró kávé, a kétkezi munka, vagy a pénzbeli adomány egyformán fontos. Mert az összefogásból, a részek alkotta egészből áll össze az a segítség, amit közösen adni tudtunk az árvízzel sújtott településeknek, az ott élő embereknek – mondta azon kiállítás megnyitóján dr. Mengyi Roland, a megyei közgyűlés elnöke, amely a Magyar Vöröskereszt és Végh Csaba fotóriporter árvízi fotóanyagából nyílt meg a mai napon a Megyeháza Aulájában. A megyei közgyűlés elnöke így folytatta –A fotókon lévő egy-egy pillanat mindig emlékeztetni fog minket arra az összefogásra, arra a küzdelemre és arra a kitartásra, amely ezt a megyét, ezt az országot jellemezte akkor, és szerencsére, jellemzi azóta is.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…