2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

A Lovagi Tornák Terén ünnepeltek a miskolciak

– ” Érezzük át mindannyian a felemelő érzést: jó magyarnak, jó miskolcinak lenni.” -mondta köszöntőjében tegnap Kriza Ákos, Miskolc polgármestere, a Lovagi Tornák terének ünnepélyes átadásán a Diósgyőri várban, ahol egész napos program várta a nagyérdeműt.

Az időnként csepergő eső ellenére,  megtelt a vár minden pontja az ünneplőkkel, amely a tegnapi napon teljesen ingyenesen volt látogatható, az egész napos programkavalkáddal együtt. Mindenütt szólt a zene, fantasztikus műsorokban – gólyalábasok, vitézek, muzsikusok – gyönyörködhettek a vendégek, s természetesen ételnek-italnak sem lehettek híján. Volt kínálat bőven.

  A Lovagi Tornák Terét a Diósgyőri vár mellett L. Simon László miniszterhelyettes adta át, s az új közösségi tér közönsége előtt bejelentette: a kormány – ígéretét megtartva – nemrégiben döntött arról, hogy a hamarosan elinduló Nemzeti Várprogram keretében az első ütemben, kiemelt programként további 1,5 milliárd forintot ad a Diósgyőri vár fejlesztésére.
 A jövőre induló munkák keretében helyreállítják a várárkot és a külső várfalakat, valamint a régészeti feltárások folytatására is lehetőség nyílik. Visszaépülhet a vizesárok, ami európai szinten is ritkaság lesz, kimagasló turisztikai értéket jelent majd.

 Kriza Ákos
azzal kezdte ünnepi beszédét, hogy Miskolcon nem csupán álmokat kergetnek, hanem tudatosan formálják a jövőt. Elmondta, hogy a vár újjáépítése szimbóluma lehet annak a munkának, amibe belevágtak immár öt esztendővel ezelőtt.

„Előbb romokat kellett eltakarítani, hogy a jövő és az építkezés felé fordulhassunk. A jövőt pedig folyamatosan kell építeni, nem lehet benne megállni” – hangsúlyozta.
 A vár ősi szimbóluma a közösség építésének is. Falai jelentik magát a védelmet, s a falakon belüli élet pedig jelenti az együvé tartozást, a közös értékeket, a közös szabályokat, a biztonságos gyarapodást.”

Megköszönte azt a bizalmat, amivel a kormány nagy fejlesztéseket támogatja, és hogy Miskolc kimagasló támogatási összegekkel vesz részt a kormány Modern Városok Programjában, s bizony, jó érzés tudni, látni és érezni, hogy Miskolc nem mostohagyereke a magyar kormánynak, hanem erős partnere.

A megnyitó beszédek után egy órás díjugratás, díjlovaglás, kocsihajtás, dámalovaglás, lovagi torna bemutató kezdődött, amelyben megelevenedett a vár kronológiáján keresztül ezer éves történelmünk is.

Az egész napos programkavalkádot este tűzijáték, és görögtűz zárta. A programok az egész hétvégén folytatódnak a Diósgyőri várban az Augusztusi Forgatag várja a látogatókat.

OBE

Fotó:OL

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek