2024. 07. 14. vasárnap

Örs, Stella
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF

A köztartozás-kezelés új szabályai az állami adóhatóságnál

Az adófizetési kötelezettségek határidőben és megfelelő összegben történő megfizetése elengedhetetlen feltétele annak, hogy az adózók által benyújtott kiutalási kérelemben foglaltakat az állami adóhatóság teljesítse. A túlfizetések kiutalása előtt minden esetben vizsgálatra kerül, hogy az adózónak van-e a kérelem elbírálásáig esedékes tartozása, amelynek kiegyenlítése nem történt meg. Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal és a Vám- és Pénzügyőrség integrációjával létrejött a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Az integráció következtében megváltoztak a vámtartozásra visszatartott összegek kezelésére vonatkozó szabályok a köztartozás miatti felülvizsgálat során.

2011. január 1-től, ha a NAV-nál igényelt adó-visszaigénylés, adó-visszatérítés összege az adózót terhelő tartozások mindegyikére nem nyújt fedezetet, azt a NAV adóztatási szerve, illetve vámszerve először a nála nyilvántartott tartozás kiegyenlítésére számolja el az esedékesség sorrendjében, azonos esedékességű adóknál a tartozás arányában. Ezt követően a fennmaradó összeget az állami adóhatóság a vámhatóságnál, a vámhatóság pedig az állami adóhatóságnál nyilvántartott tartozás kiegyenlítésére számolja el. Az elszámolást követően rendelkezésre álló összeget a többi követelések arányában kell átutalni a köztartozás jogosultjainak. Az adózó részére kiutalás a fennmaradó túlfizetés erejéig teljesíthető.

A visszatartásról az adózó továbbra is végzésben értesül, melynek jogerőre emelkedését követő 15 napon belül kerül átutalásra az összeg a jogosult szerv részére.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Adóigazgatósága

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…