2024. 07. 15. hétfő

Henrik, Roland
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF
A kormány feloldotta a veszélyhelyzetet Borsodban

A kormány feloldotta a veszélyhelyzetet Borsodban

A kormány feloldotta a veszélyhelyzetet BorsodbanA kormány kedden délután 18 órától feloldotta a rendkívüli árvíz miatt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében elrendelt veszélyhelyzetet. Szollár Domokos kormányszóvivő az MTI-nek elmondta: a kabinet emellett arról is döntött, hogy a költségvetés általános tartalékának terhére 1,385 milliárd forintot fordít az árvízi védekezés költségeinek finanszírozására. A veszélyhelyzet feloldását Varga Zoltán ügyvivő önkormányzati miniszter kezdeményezte a Kormányzati Koordinációs Bizottság keddi döntése alapján. Az Önkormányzati Minisztérium közleményében emlékeztet: a veszélyhelyzet elrendelésére azért volt szükség május 17-én, mert több borsodi településen kritikus helyzet alakult ki az özönvízszerű esőzések következtében kiáradt patakok és kisebb folyók miatt.

A koordinációs bizottság keddi ülésén egyebek mellett áttekintették a védekezéssel kapcsolatos aktuális kérdéseket, katasztrófavédelmi és közegészségügyi feladatokat, így szó volt az élelmiszerbiztonságról, az állategészségügyi járványok kezelésével kapcsolatos feladatokról, valamint az EU Szolidaritási Alap és más uniós forrás igénybevételének lehetőségéről – fejtik ki a tárca tájékoztatásában.

Hozzáteszik: a teljes körű állami segítségre azért volt szükség, mert a védekezési költségek jelentősen felülmúlták az érintett települések anyagi teherbíró képességét, ezért szükség volt a teljes körű állami segítségre.

Kóthay László ügyvezető vízügyi államtitkár kedd napközbeni tájékoztatása szerint a Sajó, a Bódva és a Hernád is apad, de 130 kilométeres szakaszon még rendkívüli az árvízvédelmi készültség. A Körösökön megszűnt a készültség, a Tisza felső szakasza szintén apad, de az alsóbb részeken még emelkedik a vízszint.

A szakember ugyanakkor kiemelte, hogy az előre jelzett csapadék hatására újabb árhullám várható a Felső-Tisza kárpátaljai szakaszáról és a Szamosról.

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek