2024. 05. 27. hétfő

Hella
1 EUR 385 HUF
1 GBP 452 HUF

A könyv, a képzelet katalizátora

Serfőző Simon Kossuth díjas költő szerdán délután a miskolci Erzsébet téren megnyitotta a 88. Ünnepi Könyvhetet és 16. Gyermekkönyvnapokat. Köszöntőt mondott Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke és dr. Kiss János, Miskolc alpolgármestere.

Kellemes időben, színes műsorokkal, jó hangulatban vette kezdetét az idei könyvhét, amely egykoron Miskolcról indult országhódító útjára. Serfőző Simon felelevenítette a kezdeteket, sikereket, de szólt a nehézségekről is. Részletesen szólt a máról, a digitalizáció jelentette kihívásokról, illetve a bulvár eluralkodásáról, amelyek a könyv, a minőségi irodalom ellen dolgoznak. Kitért a korosztályos problémákra is. Felhívta  hallgatósága  figyelmet arra, hogy a negatív tendenciák ellenére a könyvek varázsát nem pótolja semmi.

Gondolatmenetét folytatva Török Dezső kiemelte, hogy a könyv a képzeletünk katalizátora. A fizikai megjelenése, az adathordozó változhat, lényege viszont nem. A modern technikáktól nem kell félni, hanem alkalmazni, a jó ügy, a haladás szolgálatába állítani. Változik a  világ, s különösen a fiatal korosztályok váltanak laptopra, E-könyvoldasóra.  Hasonló változást jelenthetett egykoron amikor a pergament felváltotta a nyomtatott papír.

Az alkalmat megragadva Török Dezső két megyei kulturális különlegességre is kitért, az első teljes magyar nyelvű szentírás fordításra, a Vizsolyi bibliára illetve a megyénkhez számtalan szállal kötődő Tompa Mihályra, Gömör híres költőjére, aki 200 évvel ezelőtt született.


Dr. Kiss János
Vörösmarty Mihályt megidézve szólt a könyv, mint a világot előre vivő alkotás fontosságáról. A könyv a tudás jelképe. Megerősítette, hogy Miskolc városa szeretne a XXI. század tudásközpontjává válni. A könyv a digitális forradalom során változik, de a tárgykultúrának fontos része marad. A könyvhét az írott szó ünnepe, az olvasás pedig a kreativitás előmozdítója, fontos mindenki számára.

A megnyitót követően érdekes kulturális műsorral folytatódott a könyv ünnepe. Olvassanak önök is – adathordozótól függetlenül sokat, hogy friss maradjon a szellemük.

Fotó:Balról: Serfőző Simon, Prokai Margit, dr. Kiss János és Török Dezső

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek