2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • B.A.Z.-megyei hírek
  • »
  • A kedvezményezettek a következő hónapokban juthatnak hozzá a magánszemélyek 2008 évi fizetendő adójából felajánlott 1+1 % -hoz
Az állami adóhatóság új elektronikus szolgáltatásai

A kedvezményezettek a következő hónapokban juthatnak hozzá a magánszemélyek 2008 évi fizetendő adójából felajánlott 1+1 % -hoz

A kedvezményezettek a következő hónapokban juthatnak hozzá a magánszemélyek 2008 évi fizetendő adójából felajánlott 1+1 % -hozAz APEH Észak-magyarországi Regionális Igazgatóság illetékességi körébe tartozó, bevallást benyújtó 421 ezer magánszemély közül, fizetendő személyi jövedelemadójuk 1+1%-ának felajánlásáról 172 ezren, azaz 41%-uk, rendelkezett. (B-A-Z megye: 103 ezer fő, Heves megye: 42 ezer fő, Nógrád megye: 27 ezer fő).


A magánszemélyek nyilatkozataikban 166 ezer esetben civil kedvezményezettet és 113 ezer esetben egyházat vagy kiemelt költségvetési előirányzatot jelöltek meg.  

A régiónkban székhellyel rendelkező, civil kedvezményezettek részére, a tavalyinál 6 %-kal több, azaz összesen 647 millió forint felajánlás érkezett, mely régiónk megyéi között az alábbiak szerint oszlik meg.

 

A kedvezményezettek a következő hónapokban juthatnak hozzá a magánszemélyek 2008 évi fizetendő adójából felajánlott 1+1 % -hoz

A felajánlásokban kedvezményezettként megjelölt szervezetek tennivalói:

Az érintett szervezeteknek, a korábbi évekhez hasonlóan, Hivatalunk augusztus hónapban értesítést küldött a felajánlott összeg várható nagyságáról és a kedvezményezetté válás törvényi feltételeiről. Az elmúlt évek gyakorlatától eltérően azonban a levél mellé nem csatoltuk a felajánlott összeg igénylésére szolgáló adatlapot. A benyújtandó 0937A. számú adatlap 2009. szeptember 1-től az APEH honlapjáról (www.apeh.hu) tölthető le és ezt a kedvezményezettek kitöltés után – postai úton, személyesen vagy elektronikusan – juttathatják el az adóhatósághoz.

A felajánlott összeg kiutalását az adóhatóság akkor teljesítheti, ha a felhívó levél kézbesítésétől számított 30 napon belül a szervezet nyilatkozza és a kitöltési útmutatóban felsorolt mellékletek benyújtásával igazolja, hogy megfelel a törvényi feltételeknek.

Az adatlapon – ügyelve a pontos kitöltésre – a szervezet hatályos adatait kell feltüntetni és a szervezet képviseletét ellátó személynek, vagy az általa meghatalmazottnak kell aláírni.

Az elmúlt évhez hasonlóan, az idén sem illeti meg a kedvezményezettet a felajánlott 1 % összege, ha 2009. augusztus 1. és a 0937A. számú adatlap részét képező 0937A-01-es bizonylat keltének időpontja közötti időszakban, akárcsak egy napig lejárt esedékességű köztartozása állt fenn. Amennyiben a kedvezményezettnek tudomása van arról, hogy e feltételt nem teljesíti, de a rendelkezett összeg átutalásának meghiúsulása a szervezet alapvető céljainak elérését súlyosan veszélyezteti, már a 0937A. számú adatlap 0937A-02. bizonylatán kivételes méltányosságot kérhet. A körülmények mérlegelését követő pozitív döntés esetén a felajánlást az adóhatóság csak akkor utalja ki, ha az a fennálló köztartozást rendezik.

A témával kapcsolatban Igazgatóságunk ügyfélszolgálatain kollégáink készséggel adnak tájékoztatást és Hivatalunk honlapján (www.apeh.hu) is részletes ismertető található mind ezzel, mind a kedvezményezettek 2007 évi SZJA 1 %-ok felhasználásához kapcsolódó 2009. 10. 31. napjáig elektronikusan teljesítendő közzétételi kötelezettségéről is.

 

Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal

Észak-magyarországi Regionális Igazgatósága

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek