2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF

A gyerekeken keresztül kell a szülőket nevelni

Ünnepélyes óvoda átadásra került sor 2011. december 21-én Köröm községben.

A rendezvényen részt vett Dr. Mengyi Roland a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke és Balogh Zoltán társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár is. A vendégek között volt Riz Gábor a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés alelnöke valamint a környező települések polgármesterei.

 

 

Dr. Mengyi Roland a közgyűlés elnöke megnyitójában elmondta:

–  Határozott lépéseket teszünk a jövő felé!

Ma az óvodáskorú gyerekek 10 százaléka nem jár óvodába, ami azt jelenti, hogy 2014-ig 25-30 ezer új férőhelyet kell létrehozni. Az Új Széchenyi –tervben már januárban kiírjuk azt a 9,39 milliárd forint keretösszegű pályázatot, amelynek köszönhetően 14-15 ezer új férőhelyet lehet majd létesíteni a következő egy-másfél évben. A továbbiak létrehozását önkormányzati, uniós, illetve központi költségvetési forrásból igyekszünk majd megoldani. Országos óvodaépítési programot indítunk el abból a célból, hogy az új köznevelési törvény előírásainak eleget téve 2014-re valóban minden hároméves gyerek óvodába tudjon járni.

A legszebb pillanat a közösség életében, a legnagyobb eredmény ha egy új, gyermekeket gondozó, nevelő, ellátó intézmény gyarapodik. Mert ez, a családok, a közösség gyarapodását jelzi, és ennél – kiváltképpen napjainkban – nincs is fontosabb.

 

Balogh Zoltán államtitkár úr is ezt a gondolatmenetet folytatva tartotta meg ünnepi beszédét:

– A nevelés legfontosabb helye a család. Azért fontos ezt hangsúlyozni, mert az új köznevelési törvényben azt fogadtuk el, hogy 3 éves kortól legyen kötelező az óvoda. Lehetőség van arra, hogy aki családban tudja nevelni a gyerekét az ott nevelje, mert ott kap meg mindent az édesanyjától-édesapjától, ami fontos a gyermek egészséges fejlődéséhez.

Ma, Magyarországon, sok olyan roncs családról beszélünk, amelyből a gyereket minél többet el kell vinni ahhoz, hogy  ne a szülei sorsát kövessék. Az óvodának lesz egy olyan plusz feladata amelyben meg kell próbálni a gyerekeken keresztül a szülőket is nevelni. Nem lehet, a gyermeket elszakítani a családjától, hiszen azzal nem teszünk neki jót. Azzal a tragédiákat készítjük elő.

 

Tóth Tibor polgármester a projekt céljáról beszélt:

-Köröm községben a szociális hátrányokkal küzdők száma meghaladja az országos átlagot. A településre jellemző a munkanélküliség az ebből fakadó szegénység és kilátástalanság. A munkanélküliség csak tovább rontja a családok élethelyzetét. Évről évre emelkedik a hátrányos helyzetű, az óvodai nevelés során különleges gondozást igénylő gyermekek száma. A településen nincs elégséges számú óvodai férőhely, ezért nem biztosított a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek teljes körű óvodáztatása. Köröm község óvodájának befogadó képessége nem tette lehetővé a tényleges óvodáztatási szükségletének való megfelelést. Az óvodában eddig 3 csoportban 75 gyermek nevelése folyt. A projekt keretében az óvoda épület felújítása mellett a bővítéssel két új csoportszoba egy új tornaterem akadálymentes udvar, parkoló valamint szocializációt segítő helység került kialakításra.

Az ünnepi beszédek után került sor a nemzeti színű szalag átvágására, majd Modestus Lando plébános megáldotta az épületet.

A rendezvényt jelenlétével megtisztelte Dr. Antal Józsefné, Magyarország rendszerváltás utáni első miniszterelnökének felesége is, aki meghatódva figyelte a körömi kisgyerekek műsorát A kicsik énekeltek, táncoltak, így ünnepelve új óvodájukat.

Büszkeséggel töltötte el, hogy az intézmény egykori férje nevét viseli.

 

 

 

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…