2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

A Fesztiválkatlan épül Tokajban

Haladnak Tokajban a Fesztiválkatlan építési munkálatai. A belvároshoz közel eső régi kőbányában egy több mint 2400 főt befogadó szabadtéri rendezvénykomplexumot építenek fel, ahol jövő nyártól akár nagyszabású, nemzetközi szinten is jegyzett előadásokat láthat a közönség. A beruházás költségei meghaladják az 1,8 milliárd forintot, a projekt Európai Uniós és hazai forrásból valósul meg.

„Elit bor, elit kultúra, elit közönség” az egykori kőbányában
Operák és rockoperák, musicalek, nagyszabású táncgálák, és akár sportrendezvények lebonyolítására is alkalmas lesz a Tokaji Fesztiválkatlan, ami 2013 nyarára készül el a belvároshoz közel eső, egykori kőbánya területén. A beruházás részeként egy több mint 2500 fő befogadására alkalmas többszintes nézőteret alakítanak ki, de a félköríves sziklafal előtt kap helyet a ’katlan nagyszínpada is.
A domboldalra néző, meredeken emelkedő, legyező alakú nézőtér előtt  egy 25 méter mély és 70 méter széles sík felületű játéktér lesz kialakítva, amelyre két oldalt 10 méter széles, enyhe lejtésű rámpa vezet majd fel. Sőt, a színpadot az igényeknek megfelelően tudják alakítani, így van arra mód, hogy a legváltozatosabb műfajú produkciókat is be tudja fogadni a létesítmény.

A Fesztiválkatlan egy sokoldalú, határozott arculattal rendelkező, országosan meghatározó súlyú, nemzetközileg is megjelenített turisztikai kínálat kialakításának következő lépése, ami jelentős hatást gyakorol a térség általános fejlesztésére is.
Az „Elit bor – elit kultúra – elit közönség – Tokaj-Hegyalja, mint világörökség” szlogennek megfelelően egy olyan turisztikai desztináció kialakítása a cél, aminek középpontjában a kultúra áll. A Fesztiválkatlannal az igényes kulturális értékekre fogékony közönséget célozzák meg, akik a bor- és kulturális turizmus mellett értékelik a helyszínt is, ami egyedülálló az országban. A már megvalósult Kulturális és Konferenciaközpont, valamint a Paulay Ede Színház mellett várhatóan egy szálláshelybővítés is elindul Tokajban és szoros környezetében, amivel a város képes lesz egy kiemelkedő, különleges kulturális központtá válni. A kialakítandó létesítmény várhatóan jelentős mértékben megnöveli a régióba irányuló idegenforgalmat, az első előadást 2013 augusztusában rendezik.

Körvonalazódik a „Tokaji Kőaréna”


A tervek szerint 2013 augusztusában lesz az első előadás a Tokaji fesztiválkatlanban, – az Operett Színház a Csárdáskirálynővel debütál – amelynek ünnepélyes projektnyitóját hétfőn tartották Tokajban.

– Bátran mondhatjuk, hogy ez lesz a legjelentősebb beruházás Tokaj életében – mondta Májer János, Tokaj polgármestere. – Nagyon nehezen indult el a beruházás, az álmok még 1990 környékére nyúlnak vissza, de a konkrét terv is jónéhány évvel ezelőtti. Tokajnak két kitörési lehetősége van, a borászat és az idegenforgalom.Ezzel a  beruházással a város ismét rákerülhet a turizmus térképére. Egy olyan helyszínnel gazdagodik a régió, amely egyaránt lesz alkalmas kulturális- és sportesemények megrendezésére, amelyek jelentős vendégforgalmat generálhatnak, amelynek köszönhetően megtelhetnek a városban és a környéken lévő szálláshelyek, növekedhet az éttermek forgalma. Olyan attrakció lesz, amely befogadja a kultúrát, a sportot, s egyéb rendezvényeket is, nekünk pedig az lesz a feladatunk, hogy minden forrást megmozgatva megtöltsük élettel.

 

– Több mint tíz év telt el azóta, hogy ezt a beruházást megálmodtuk – vette át a szót Dévald István, a projekt koordinátora. – Igazából a rendszerváltás idejére datálódik az első ötlet, amikor az MDF-kormány egy világkiállítást tervezett Magyarországra. Akkor merült fel elsőként az elhagyott kőbánya hasznosítása egy turisztikai komplexumként. A mostani projekt kezdete is 2004-re nyúlik vissza, de szerencsére ma már ott tartunk, hogy az 1,8 milliárd forintból épülő, 2500 néző befogadására alkalmas fesztiválhelyszín a jövő év augusztusában megtartja első előadását és azt követően olyan helyszínként funkcionál majd, amelyet az év minden évszakában ki lehet használni.

Összességében elmondható, hogy a Tokaji kistérség halmozottan hátrányos helyzetben van: magas a munkanélküliség, az inaktív keresők aránya, a fiatal szakképzett munkaerő elvándorlása. A népesség elöregedése a jellemző az országosnál alacsonyabb jövedelmi viszonyokkal és jelenleg nincs olyan gazdasági terület, amely jelentősebb munkaerő felvevő piaccal bír.
A térség erőforrásait összegezve elmondható, hogy potenciális húzóágazat a bortermelés és az idegenforgalom lehet.
Az idegenforgalmi ágazat teljesítménye jelenleg gyenge, alacsony az egy főre jutó vendégéjszakák száma, és szintén nagyon alacsony az átlagos tartózkodási idő. Ez utóbbi mutató tekintetében nem éri el a térség sem a régiós, sem az országos átlagot.
A problémákra megoldást a megfelelő kínálat kialakítása nyújtana, ami huzamosabb ideig itt tartaná, és még jobban vonzaná a térségbe érkező turistákat. A jövedelemtermelő képesség növelésének az egyik legfőbb módja olyan nívós, színvonalas rendezvények szervezése melyek indukálják az igényes turizmus megjelenését.

A Patkóbánya Fesztiválkatlan szabadtéri színpad, tehát elsősorban a késő tavaszi, nyári, kora őszi időszakban lesz nagy a látogatottsága, azonban helyet ad olyan, színházi és gyermekprogramoknak, rendezvényeknek, amelyek a főszezonon kívül is vonzóvá tehetik a helyszínt. Főszezonban a belvárosi rendezvények mellett alternatív szórakozási lehetőséget nyújthat, amellyel növelheti a turisták számát a változatos, illetve a térségben egyedülálló, színvonalas programlehetőségekkel, másrészt a nagyobb szabású Tokaji rendezvény-sorozatokon tehermentesíti a belvárost az erre a helyszínre szervezhető programok révén.

OBE

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek