2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

A Cívis Város igent mondott a környezettudatos életmódra

A Cívis Város igent mondott a környezettudatos életmódraCalgonit „Vedd komolyan” kampány
2009. október 28. – Telt házzal zajlott Mskolcon a „Vedd komolyan” című kampány záró rendezvénye, melynek célja, hogy a kézi és a gépi mosogatás víz- és energiafelhasználása közötti különbségének bemutatásával felhívja az emberek figyelmét a környezettudatos életmód fontosságára, és amelyet – a környezetkímélő módszerek és a mosogatógépek minél szélesebb körben történő elterjedése érdekében – a Calgonit és a Bosch indított útjára. A kezdeményezéshez a Dumaszínház tagjai – Aranyosi Péter, Hadházi László, Kiss Ádám és Kovács András Péter – mellett Miskolc, valamint Borsod – Abaúj – Zemplén megye lakossága egy emberként csatlakozott.

A december 13-ig tartó rendezvénysorozat keretein belül Debrecenben egy speciális köztéri számláló hasonlította össze a kézi és gépi mosogatás által fogyasztott vízmennyiséget forintban kifejezve. A számlálók a bonni egyetem által végzett európai mosogatási szokásokat összehasonlító tanulmány adatai alapján évi 187 mosogatási alkalmat feltételeznek, az európai átlagos vízfogyasztási adatok szerint kézi mosogatás esetében 103 liter, gépi mosogatásnál 15 literes vízfelhasználással. A város népességére a KSH-tól, a víz és csatornadíjakra vonatkozóan a vízművektől és a csatornaművektől származnak a számlálók adatai.
Ha minden háztartásban a gépi mosogatást részesítenék előnyben, és mosogatógéppel mosogatnának, Miskolc városa – a fenti tanulmány adatait figyelembe véve, évi 187 mosogatással számolva – 561.529.854 forintot takaríthatna meg.
Engedjük szabadjára a képzeletünket, és gondoljunk bele, hányféle felhasználási módja lehetne ennek az összegnek! Iskolák, óvodák környezettudatosságra neveléséhez járulhatnánk hozzá ezzel a pénzzel, építhetnénk szélerőműveket, napkollektorokkal szerelhetnénk föl a házakat! A lehetőségek száma végtelen.
A Vedd komolyan miskolci kampányának nyereménysorsolásának szerencsés nyertesei: Egri Klára, Huszanyik Borbála és Greutter Erzsébet miskolci lakosok. Nyereményükhöz gratulálunk!

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…