2024. 03. 28. csütörtök

Gedeon, Johanna
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

463 millió a megyei kórház fejlesztésére

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház „Fekvőbeteg szakellátó intézmények támogatására – a gazdaságilag hatékony struktúra-átalakításhoz, ehhez kapcsolódó szakmai és/vagy működési koncentrációt szolgáló fejlesztések megvalósítására” 463 510 012 Ft támogatást kapott a Magyar Államtól. Erről tájékoztatta ma a sajtót Dr. Tiba Sándor főigazgató.

A támogatásból Teleradiológiai és informatikai fejlesztés, Citosztatikus labor kialakítás, Egyedi parenterális keverék infúziók készítésére alkalmas orvosi labor kialakítás és Strukturális integráció a telephelyek között fejlesztések valósultak meg.

Teleradiológiai és informatikai fejlesztés

A teleradiológia fejlesztésével az egyre kevesebb a radiológus, a nagyszámú képalkotó vizsgálat ismétlés és a nem a legmegfelelőbb berendezéssel/eszközzel készült vizsgálat miatt bekövetkező hátrányok küszöbölhetők ki.
A teleradiológia, telekonzultáció bevezetésével erősödik a térségben található egészségügyi szolgáltatók közötti szakmai együttműködés.
A telekonzultáció alkalmazásával számos képalkotó vizsgálat megismétlése szükségtelen lesz, ezzel időt és pénzt lehet megtakarítani. A beteg számára káros hatással bíró diagnosztikai terhelés csökkenthető, ill. akut beavatkozás esetén a szükséges diagnosztikai információ azonnal rendelkezésre áll, így az újbóli elkészítés nem késlelteti a betegellátást.

Ennek eredményeként csökken a kevés szakember miatti várakozási idő, várólista. A magas szintű technika kezelése biztonságos megoldást kap ezen technológia térségi megszervezésével.

A cél elérése érdekében távleletezésre alkalmas PACS rendszer beszerzésére került sor. Továbbá 2017.04.01-je után a BAZM Kórház és MISEK integrációja kapcsán szükségessé vált a 6 telephely közötti informatikai rendszer egységesítés ahhoz, hogy a teleradiológiai rendszer minden telephelyen használhatóvá váljon.

Citosztatikus labor kialakítása a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórházban

A fejlesztés célja az volt, hogy az előírásoknak megfelelő citosztatikus keverék infúziók készítésére alkalmas labor kerüljön kialakításra a meglévő helyiségek átalakításával, korszerűsítésével.

A B.-A.-Z Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórházban a citosztatikus keverék infúziók készítését 2007 előtt a különböző osztályokon nővérek végezték labor, laminar air flow és megfelelő munkavédelmi eszközök nélkül. Az azt következő években egyre több új hatóanyag és újabb kezelési protokollok jelentek meg, a citosztatikumok mellett beléptek a biológia terápiák gyógyszerei is. Szükségessé vált a gyógyszerek megfelelő kezelése érdekében, hogy a citosztatikum tartalmú keverék infúziók készítése gyógyszerészi ellenőrzés alá kerüljön.
A jelenlegi előírások, elvárások alapján a veszélyes gyógyszereket különösen citosztatikumokat, olyan körülmények között kell készíteni, ahol minimalizálni lehet a fertőzés, szennyezés lehetőségét és a kórházi személyzet veszélynek kitettségét.
Ennek érdekében szükségessé vált a Kórház jelenlegi laborjának átalakítása, hogy a laboron belül az infúzió és dolgozó útvonal teljesen elváljon egymástól, továbbá a betegszám növekedése miatt lehetőség legyen bővítésre, és talán a legfontosabb a labor citosztatikus szennyezettségének és mikrobiológiai szennyezettségének teljes visszaszorítása érdekében a megfelelő légtechnika kialakítása.
A rendszer kiépítésével nem csak az infúzió készítés gyógyszerészi felügyelete oldódott meg, hanem a tételes elszámolású gyógyszerek pontos elszámolása, amely racionálisabb gyógyszerfelhasználást eredményez, továbbá jelentősen javul a beteg- és a dolgozói biztonság is.

Egyedi parenterális keverék infúziók készítésére alkalmas orvosi labor a székhelyen

A fejlesztés keretében az Intézeti Gyógyszertárba került beszerzésre egyedi parenterális keverék infúziók készítésére alkalmas orvosi modul a szükséges szoftver és hardver elemekkel.

A Kórház intézeti gyógyszertárában 2007-ben kialakításra került egy parenterális keverék infúziók készítésére alkalmas labor, ahol elektrolit tartalmú infúziók és egyénre szabott parenterális tápláló infúziók készítése zajlik. Jelenleg más intézmények számára is készülnek itt keverék infúziók.
A 2016-ban elindított „betegágy melletti gyógyszerészi tanácsadás” részét képezi a parenterális táplálásra szoruló beteg parenterális tápláló infúzióval történő ellátása. A tápláló infúzió kiválasztása minden esetben EGYEDI a beteg tápláltsági állapotának és a beteg labor paramétereinek figyelembe vételével történik.
Az infúziók aszeptikus körülmények között az intézeti gyógyszertárban készülnek. A parenterális keverék infúzió készítés továbblépésének és a kapacitás növelésének feltétele volt az újabb a 6 csatornás rendszer megvásárlása.  
A CATO antibiotikum rendszerének alkalmazásával nőtt a beteg-és gyógyszerbiztonság, aszeptikus körülmények között készülnek az injekciók, a készítés minden lépése elektronikusan rögzített és visszakereshető, racionalizálásra került a gyógyszerfelhasználás és mérhetővé a kidobott gyógyszerek mennyisége és értéke.

Strukturális integráció a telephelyek között

(pszichoterápia költöztetése Szent Ferenc Kórház telephelyről a Semmelweis Kórház telephelyre, a mozgásszervi rehabilitáció költöztetése a diósgyőri kórházrészből Szent Ferenc kórházrészbe)

Pszichoterápia költöztetése a Szent Ferenc Korház telephelyről a központi telephelyre

A cél a Pszichiátriai ellátás teljes vertikumának Semmelweis kórházrészben történő elhelyezése volt.
Az Intézményben a Pszichoterápiás rehabilitációs ellátás 60 ágyon történik. Az átköltöztetést követően a pszichiátriai betegellátás teljes vertikuma a Semmelweis kórházrészben működik, ami – figyelemmel az országosan tapasztalható orvos és szakdolgozói létszámhiányra – hatékonyabb betegellátást tesz lehetővé.

Pszichiátriai foglalkoztató kialakítása

A pszichiátriai betegellátás átköltöztetéséhez kapcsolódóan szükséges volt Pszichiátriai foglalkoztató kialakítása is a telephelyen.

Mozgásszervi rehabilitációs ellátást biztosító valamennyi osztály Szent Ferenc kórházrészben történő elhelyezése

Az intézmény jelenleg 197 mozgásszervi rehabilitációs ágyat működtet. A fejlesztés következtében a diósgyőri telephelyen működött 72 ágy került áthelyezésre a Szent Ferenc kórházrészbe. Alapvető cél volt az azonos szakmai ellátások koncentrálása, a mozgásszervi rehabilitációs ellátás kapcsán a Szent Ferenc kórházrészbe összpontosítva.

A központosításnak elsősorban a humánerőforrás biztosítása valamint azonos betegségcsoporthoz tartozó betegek egy helyen történő ellátása miatt, azok jobb és hatékonyabb ellátása érdekében van nagy jelentősége.

Diósgyőri járóbeteg szakellátás feltételeinek megteremtése a diósgyőri kórházrészben (a Kórház utcai és a Kerpely utcai telephelyek összevonása)

A Mozgásszervi Rehabilitációs Osztály Szent Ferenc kórházrészbe történő átköltöztetésével az Intézmény az ellátási kötelezettségébe tartozó 14 szakrendelőt a diósgyőri kórházrészbe helyezte át. Az ellátás javulását és hatékonyságát, valamint a betegek megelégedettségét szolgálja a megújult kubatúra mellett, a diagnosztikai szolgáltatások helyben történő elérése, így a betegeknek nem kell a tömegközlekedést használva a kórházba átmenniük. Továbbá ebben az épületben érhető el az Önálló fiziotherápiás osztály is, medencével, kezelőegységekkel.

Diósgyőr kórházrészben működő központi sterilizáló áthelyezése a Semmelweis kórházrészbe

A Központi sterilizáló a diósgyőri kórházrészben működött. A Központi sterilizációs áttelepítésével a sterilizálás szervezése, üzemeltetése, a költségek csökkentése nagy mértékben hozzájárul a kórház gazdasági eredményességéhez.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek