2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

40 éves a Gyermek-egészségügyi Központ Miskolcon

Az 1976-ban átadott az akkori kor kívánalmainak megfelelő, modern és egyedülálló Gyermekegészségügyi Központ 400 ággyal várta a kisbetegeket.

– Büszkék lehetünk rá, hogy a Gyermekegészségügyi Központban ma már a gyermekellátás teljes vertikuma rendelkezésre áll. Az idáig vezető út sok munkát, kitartást és komplex gondolkodást kívánt a Gyermekegészségügyi  Központ mindenkori vezetőjétől és dolgozóitól.

Az elmúlt négy évtized alatt jelentős fejlődésnek lehettünk szemtanúi. Mély gyökeret eresztett kórházunkban a gyermek csontvelőtranszplantációs és a gyermek rehabilitációs ellátás is a klasszikusnak számító gyermek pulmonológiai, kardiológiai és nefrológiai ellátás mellett. Kijelenthetjük, hogy bármely szakterület vonatkozásában kompetens a Velkey László Gyermekegészségügyi Központ, ami jelenleg Borsod-Abaúj-Zemplén Megye és az Észak-magyarországi régió gyermekgyógyászati ellátásának fellegvára.

Az intézmény már 1976-ban is modellértékű volt. Itt a gyermekgyógyászat minden szakterülete képviseltette magát. 40 év alatt félmillió fekvőbeteget és több mint 5 millió járóbeteget kezeltek az intézményben.  – mondta az évforduló alkalmából rendezett sajtótájékoztatón Barkai László, a Velkey László Gyermek-egészségügyi Központ intézetvezető főorvosa.

Azt is megtudtuk a professzortól, hogy az ünnepségsorozat része egy kiállítás, ahol az intézmény múltjának emlékei mellett, egy arcképcsarnok az elhunyt kórházi vezetőkről, amely az aulában kapott helyet. Két napos kongresszust szerveznek ezen a héten, majd pénteken a Miskolci Nemzeti Színház ad helyt egy nagyszabású ünnepségnek, ahol Rost Andrea és Anatolíj Fokanov is fellép. Készül egy jubileumi kiadvány is, majd az ünnepségsorozatot dolgozói bállal zárják.

Nemcsak múlt és jelen, hanem jövő is van…

Ezzel a gondolattal kezdte Csiba Gábor, a B.-A.-Z. Megyei Kórház és Egyetemi Oktatókórház főigazgató főorvosa tájékoztatását.

Kiemelt kormányprogramként a központ egyike lesz annak a hat intézménynek, ahol a baleseti és sürgősségi ellátást fejlesztjük. A legfiatalabb intézményünk van már a legrosszabb állapotban, ezért pályázatot nyújtunk be a külső felújításra,mert most felsejlett egy lehetőség és ezt ki kell használnunk és összekötjük a Csillagponttal is. Erre azért van szükség, hogy a nagydiagnosztikák, az MR, a computer tomográf elérhető legyen a gyermekek számára is, fedett átjárón keresztül.

A felújítás mellett a központ eddigi szakmai struktúrát is bővíteni szeretnénk. Új profilként elindítjuk a fekvő gyermekpszichiátriai osztályt, amelyből országszerte nagy hiány van.

Kép és szöveg:Orosz B.Erika

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek