2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

140 millió euró a BC-nek

Kazincbarcika – Megállapodtak a BorsodChemről, a kínaiak 140 millió euróval finanszírozzák a céget.

Több hónapi tárgyalás után konszenzusra jutottak a BorsodChem Zrt. tulajdonosai, a Permira Alapok és a VCP Capital Partners a stratégiai befektető Wanhua Industrial Grouppal (Wanhua) a BorsodChem tőkeszerkezetének átstrukturálásáról. A megállapodás révén stabilizálódik a BorsodChem működése, és a továbbiakban nagyfokú pénzügyi rugalmasságot és szilárd alapokat biztosít a vállalat hosszú távú növekedéséhez – derül ki a társaság lapunknak küldött közleményéből.

 

Megtudtuk: a megállapodás részeként a Wanhua mintegy 30 millió euró kezdeti forrást bocsát a BC rendelkezésére, az átstrukturálási folyamat lezárásakor pedig további 110 millió euró finanszírozást biztosít. A vállalat az új TDI 2 üzemének és salétromsavgyárának felépítésére, valamint általános vállalati célokra használja fel az összesen 140 millió euró új forrást. Az átstrukturálási ügylet lezártát követően a Wanhua gyakorolhatja vételi opciós jogát, amellyel a következő 24 hónap folyamán megvásárolhatja a Permira Alapok/VCP BorsodChemben birtokolt teljes részesedését.

A konszenzuson alapuló megállapodást és a hozzá tartozó finanszírozást a senior banki és mezzanin hitelezőknek még jóvá kell hagyniuk.

-boon.hu-


 

Reakciók

„Az új forrás épp időben érkezik, hiszen vállalatunk most készül a korábban leállított beruházási program folytatására. Hálás vagyok a Wanhua támogatásért, amit remélem, a banki és mezzanin hitelezők is jóváhagynak majd. A BorsodChem elkötelezett a TDI 2 üzem és a salétromsavgyár-beruházások mielőbbi befejezése mellett. Várakozásaink szerint az üzemek megtérülése számottevően tovább javítja a társaság nyereségességét” – mondta Wolfgang Büchele, a BorsodChem elnök-vezérigazgatója.

A Wanhua örömére szolgál, hogy részese lehet a BorsodChem pénzügyi átstrukturálási folyamatának, és meggyőződése, hogy a jelenlegi megállapodás valamennyi fél számára kedvező, beleértve a vállalat vevőit, beszállítóit, alkalmazottait és egyéb érintettjeit. Amint a Wanhua teljes irányítást szerez a vállalatban, terveink szerint tovább dolgozunk a jelenlegi menedzsmenttel és a jövőben is támaszkodni kívánunk a VCP helyi tapasztalataira. Technológiai és üzemeltetési tapasztalatunkkal, valamint további tőkeberuházással elkötelezettek vagyunk az iránt, hogy kulcsszerepet játsszunk a vállalat helyi továbbfejlesztésében és további munkahelyek biztosításában Magyarországon” – nyilatkozza Jason Ding, a Wanhua Industrial Group vezérigazgatója.

A Permira örül annak, hogy sikerrel zárultak a Wanhuával folytatott tárgyalások. Az elmúlt hónapok során meggyőződtünk arról, hogy a Wanhua teljes mértékben elkötelezett a BorsodChem hosszú távú jövője iránt és a Permira által megkezdett növekedési úton fog tovább haladni. Úgy gondoljuk, hogy e konszenzusos megállapodás stabil kilátásokat jelent a beszállítók, a vevők és a munkavállalók számára egyaránt” – mondta Christian Neuss, a Permira partnere.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek