2024. 03. 28. csütörtök

Gedeon, Johanna
1 EUR 395 HUF
1 GBP 461 HUF

1030 milliárdból fejlesztenék a megyét

Dr. Mengyi  Roland a megyeházi sajtóreggelin emlékeztetett rá: a megyei önkormányzat feladata, hogy  komplex gazdasági tervbe integrálja felmerülő fejlesztési igényeket. A gazdasági programnak idén tavaszra kell elkészülnie.  Úgy készültek, hogy folyamatos lesz az uniós támogatás. Azonban hiába vannak olyan projektek amelyekkel azonnal tudnának indulni, még sok tárgyalás van hátra az unióval. Elhúzódott a folyamat Brüsszelben. Véleménye szerint „ha mindenki nagyon ügyes” akkor sem lehet szeptember előtt forrásokkal indulni.


 
A megyei projektgyűjtés január 30-ai zárásig 2925 projektet regisztráltak, amelyekhez 1030 milliárd forint támogatást igényelnek a javaslatok alapján  Ez majdnem a nyolcada a Magyarországra érkező összes forrásnak.”Ebből is látszik, hogy nem csak életre valók, hanem rendkívül kreatívak az itt élő emberek, vállalkozások.” – értékelt az elnök. A projektek keretében közel 48 000 új munkahelyet hoznának létre. Dr. Mengyi Roland. Emlékeztetett rá, hogy a források 60 százalékát direkt gazdaságfejlesztésre kívánják fordítani, amelyek új munkahelyeket hoznak létre, bővítik a foglalkoztatást.
 
Itt kitért arra, hogy 2010-ben 17,4 százalékos volt a munkanélküliség, most pedig 11,3-ra csökkent. „Óriási eredmény. Ha megnézzük a számokat, bőven 65.000 fölött volt a regisztrált álláskeresők száma, mára ez 48.000 alá csökkent” – ami megegyezik a projektgyűjtés eredményével. Jelentősen emelkedett a foglalkoztatottak száma is – részben a közmunkaprogram keretében. Generációs, munkaügyi problémákat kell megoldani. A közmunka az elsődleges munkaerőpiacra történő visszavezetés egy lépése. Ráadásul bért, a segélynél jóval többet kapnak – reagált a szocialista kritikákra dr. Mengyi Roland.
 
„Külgazdasági kapcsolatainkat is teljesen alárendeltük a gazdaságfejlesztésnek”- váltott témát az elnök, Kínát, Oroszországot, Törökországot nevesítve, külön kitérve a perspektivikus lehetőségekre. A NORDA tulajdonosváltására is kitért az elnök, amelytől azt várja, hogy sikerül tovább gyorsítani a források kifizetését, illetve egyszerűsödik a pályázati rendszer.
 
A Tokaj-Hegyalját érintő, a napokban bejelentett mintegy 100 milliárd forintos koplex fejlesztési program is szóba került. „Ez is azt jelzi, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megye nem csak a nemzetközi gazdasági térképre került fel, hanem itthon is most már komolyan számolnak velünk.”
 
Dr. Mengyi Roland részletesen szólt három fontos útfejlesztésről: tervezés alatt áll az Miskolc-Kassa, a 39-es főút és a 37-es négysávúsítása Szerencsig, illetve a további részének megerősítése. Tervezési szakban járnak, amelynek köszönhetően lehetővé válik, hogy 2020-ig megépítsék. A 2010 előtt készült kormányrendeletek az említett utak fejlesztését 2040-50 közé tervezte. „Lefordítom: a szocialistákat nem érdekelte Felső-Magyarország, minket meg igen.” Kitért a 38-as főút súlykorlátozására is, amely lényege a tranzitforgalom elterelésével a lakosok, épített, természeti környezet védelme.
 
Zárásként a Via Carpatia EGTC-ben rejlő Kassa megyével történő együttműködés lehetőségeiről, valamint a határtérség közlekedési kapcsolatainak javításáról szólt dr. Mengyi Roland.
 
Dr. Kovács János, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat főjegyzője kitért  a megyei önkormányzatok működését érintő jogszabályi változásra, amely keretében a NORDA a régió három megyéjének a tulajdonába kerül. Részletesen szólt arról, hogy a Hungaricum törvény értelmében a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés létrehozta az Értéktár bizottságot, amelynek Riz Gábor alelnök a vezetője. „Meglehetősen aktív tevékenységet folytat, hiszen Borsod-Abaúj-Zemplén megye annyi értéket és kincset tudhat a magáénak… méltán lehetünk büszkék arra, amit az egész országnak prezentálunk” – méltatta a kulturális emlékek gyűjtésének, dokumentálásának a munkáját a főjegyző.
 
Az Europe Direct Információs Központ működtetését tavaly pályázta meg és nyerte el a megyei önkormányzat. „Az elmúlt év nagyon aktív év volt és azt gondolom, hogy az idei is ilyen lesz” – jelentette ki dr. Kovács János. Első sorban a fiatalokat célozzák meg, de természetesen valamennyi érdeklődővel szeretnék megosztani az unió működésével kapcsolatos információkat.
 
Az Eurocoalhoz történt csatlakozást és a szénbányászati klaszter létrehozásáról szólva a szénbányászat újraindításának a lehetőségére is kitért dr. Kovács János. Az egyetem területén létrehozandó technológiai park jelentőségére is felhívta a figyelmet. Zárásként, mint a megyei hivatal vezetője az országgyűlési választások lebonyolításának technikai előkészítéséről szólt. Folyamatosan készülnek, képzik a résztvevőket. Néhány körzetben a járási hivatalok munkatársait is bevonják. A választásokkal kapcsolatos közérdekű információk közlését megköszönte a sajtónak.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek