2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF

100 éves a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Tűzoltó Szövetség

Fennállásának 100. esztendejét ünnepli idén a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Tűzoltó Szövetség. A nagyszabású, jubileumi megemlékezést a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Megyeháza Dísztermében tartották. Az eseményen számos díjat és emléktárgyat adtak át.

Ünnepi beszédében Dr. Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke, egyben a Megyei Tűzoltószövetség tiszteletbeli elnöke Albert Pike amerikai tábornok mondatait idézte, amely szerint „Amit csak magunkért teszünk, az meghal velünk; amit másokért és a világért teszünk, megmarad és halhatatlan”.

Azt, hogy mi mindenre képes az ember akkor, amikor másokért kell tennie, a legjobban azok tudják, akik közösséget szolgálnak, és még inkább azok, akik saját testi épségük veszélyeztetése árán teszik ezt – fogalmazott Dr. Mengyi Roland. Hozzátette: „mint a Megyei Védelmi Bizottság elnöke, módomban állt megtapasztalni, milyen hatékonyan, fegyelmezetten és önfeláldozóan dolgoznak a tűzoltók. Ma már szerencsére egyre kevesebb a súlyos tűzeset a megyében, az árvízi védekezés során azonban annál nagyobb szükség volt Önökre”!

„Azt remélem, mert nem remélhetek mást, hogy a jövőben nem lesz olyan nagy volumenű tragédia, amelynek során újra egymásba kell kapaszkodnunk, együtt kell küzdenünk a megyénkben élőkért, vagyonukért, testi épségükért. De tudjuk, az élet gyakran felülírja reményeinket, elvárásainkat, és minden igyekezetünk jószándékunk, sőt, minden felkészülés ellenére megtörténhet a katasztrófa. És tudom, ha megtörténik, lesz kihez fordulni segítségért! Mint a Megyei Tűzoltószövetség tiszteletbeli elnöke, ezért is tisztelgek a 100 éves, Megyei Tűzoltó Szövetség jubileuma előtt” – zárta gondolatait Dr. Mengyi Roland.

Kovács Sándor, tűzoltó alezredes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Tűzoltó Szövetség elnöke ünnepi beszédében hangsúlyozta: az elődök azért hozták létre a megyei tűzoltó szövetséget, hogy hatékonyabbá tegyék a tűzvészek elleni védekezést. A célok ma is ugyanazok, összefogva az önkéntes, létesítményi, valamint a katasztrófavédelem tűzvédelmi szakembereivel.

Dr. Bende Péter nyugalmazott tűzoltó vezérőrnagy, a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke kiemelte: az országban a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Tűzoltó Szövetség egyike a legjobban működő szervezeteknek.

Bérczi László tűzoltó ezredes, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tűzoltósági főfelügyelője arról beszélt, hogy a szocialista kormányzat nem ismerte el a tűzoltókat. Most viszont, az új, készülő törvényi szabályozások lehetővé teszik erős hatóság létrejöttét, amely garantálja az állampolgárok biztonságát.

A megye tűzvédelmi tevékenységében kifejtett kiemelkedő munkája elismeréséül a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés a megye Tűzbiztonságáért díjat adományozott Petercsák Antalnak, a Pálházai Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnokának, Bialkó Tibor tűzoltó alezredesnek, az Encsi Tűzoltóság Tűzoltási és Műszaki Mentési osztályvezetőjének, valamint Török Tamásnak, a Tűzoltó –és Műszaki menti Kft. parancsnokának.

A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a szolgálatteljesítés során tanúsított kimagasló helytállásáért soron kívül előléptette tűzoltó őrnaggyá Farkas István tűzoltó századost, a Szendrői Tűzoltóság megbízott parancsnokát.

Kovács Sándor, tűzoltó ezredes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Tűzoltó Szövetség elnöke a centenáriumi ünnepség alkalmából emléktárgyat adományozott Dr. Mengyi Rolandnak, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnökének.

Az ünnepi megemlékezés zárásaként Somorjai Lehel, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Levéltár igazgatója bemutatta a centenáriumra összeállított, 100 éves a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Tűzoltó Szövetség című kötetet.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…