2024. 07. 27. szombat

Olga, Liliána
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF

Az útdíjrendszer buktatta le a szellemfuvart

Egy társaság olyan gépek közösségi értékesítésével akarta megúszni az áfafizetést, amelyek el sem hagyták az ország területét. A céget az útdíjrendszer buktatta le, 5 millió forint áfát fizetett be utólag.

 

A tagállamok adóhatóságai szorosan együttműködnek a határokon átnyúló csalásokban, a gyors nemzetközi információcserének hála a trükköző adózók nem kerülhetik el a csalás következményeit.

 

A NAV a szlovák adóhatóság megkeresésére indított ellenőrzést. A jelzett magyar cég egy szlovák társaságnak két gépet adott el több mint 18 millió forintért. A fuvarokat Szlovákiába a vevő intézte, a szlovák társaság vezetője a gépeket hiánytalanul átvette.

 

A beküldött bizonylatokon szereplő rendszámokat azonban a NAV munkatársai ellenőrizték az EKÁER-ben. Az útdíjvásárlások és kamerafelvételek alapján elemezték a kérdéses járművek mozgásait a fuvar időpontjában, és megállapították, hogy a járművek az érintett időszakban nem jártak Szlovákiában. 

 

Az eladott gépek tehát nem hagyták el Magyarországot, így a hazai cég által adómentes Közösségen belüli értékesítésként számlázott ügylet egyáltalán nem volt adómentes. Az értékesítő a közölt tények alapján végül önként módosította bevallását, és több mint 5 millió forint áfát vallott és fizetett be a költségvetésnek.

 

A NAV hatalmas és sokrétű adatvagyonára támaszkodva gyorsan és eredményesen képes fellépni a költségvetést károsító magatartások ellen, a tisztességes vállalkozók védelmében.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Farkasházi Réka izgalmas nyara
Sztárvendégekkel ünnepli 18. születésnapját az ország egyik legnépszerűbb gyerekzenekara „Egy újabb mérföldkőhöz érkeztünk, azt hiszem” - kezdi Far…
Ott segítünk, ahol tudunk…
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei nem először, és valószínűleg nem is utoljára jeleskedtek közúti balesetnél. Eg…

További cikkek

Best of Program
2024.augusztus 8–31., Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay terem, Aula (1062 Budapest, Andrássy út 69–71.)   augusztus 8. csütörtök, 19…