2023. 06. 4. vasárnap

Bulcsú
1 EUR 371 HUF
1 GBP 432 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Az Online Számla rendszer buktatta le a bevallásokat nem adó céget

Az Online Számla rendszer buktatta le a bevallásokat nem adó céget

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kockázatelemzési rendszere folyamatosan követi az Online Számla rendszer adatait. Ez alapján szűrtek ki egy olyan társaságot, amely a tulajdonosváltás után, a folyamatos számlázás ellenére sem nyújtott be áfa-bevallásokat.

 

A NAV először udvarias levélben hívta fel a céget a bevallások pótlására, de az nem reagált, nem működött együtt. Ezek után ellenőrzés kezdődött, de a vállalkozás magatartása nem változott: három számlán kívül más iratot nem adott át, könyvelése nem volt, időközben esedékessé vált bevallásait továbbra sem adta be.

 

A kibocsátott számlák alapján keletkezett 15 millió forintos áfahiány végül teljes egészében megtérült, fedezetét a NAV végrehajtói már az ellenőrzés közben biztosították a bankszámla zárolásával, követelések lefoglalásával.

 

A vizsgálat az egyik vevőnél folytatódott, akinek a cég darukötözést és építési anyagot számlázott. Ehhez a munkához azonban sem munkavállalói, sem költségei nem voltak, a számlákon pedig többször irreális, fizikailag teljesíthetetlen munkaóra-mennyiségek szerepeltek. Az eladó cég építési anyaggal nem rendelkezett, ilyet nem is szerzett be, így a terméket eladni sem tudta. A fiktív számlák felhasználása újabb adóhiányt eredményezett, a vevő ebből 6,5 millió forintot önként megfizetett.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Mindig látni akarta, mi játszódik le a színpad azon részén, ami a nézőtérről nem látható? Kíváncsi rá, mi történik, mielőtt felmegy a függöny, vagy mi…