2024. 10. 16. szerda

Gál
1 EUR 401 HUF
1 GBP 480 HUF
Kezdőlap » Hírek » A természet már sok lebomló csomagolást feltalált, azokat is bátran használjuk!

A természet már sok lebomló csomagolást feltalált, azokat is bátran használjuk!

Az egyik legizgalmasabb téma napjainkban a hulladékok újrahasznosítása és az élelmiszerpazarlás mellett a lebomló csomagolóanyagok világa. Ahogy egyre több ember él a földön, és a többségük egyre többet használ a hosszú évezredek alatt lebomló anyagokból, akarva-akaratlanul is egyre harsányabban jön velünk szembe a fenntarthatatlanság problémája. A fogyasztói elvárások, a tudományos és ipari törekvések egy irányba mutatnak: megoldásokat kell találni a kihívásokra. Ugyanakkor a természet sok-sok millió éves ajándékait észrevéve és használva már most, mindenféle technológiai újdonság kivárása nélkül is sokat tehetünk a környezetünkért.

A természet már csomagba tette nekünk

Az eldobott, a szelektív gyűjtőig nem eljutó vagy az újra hasznosítást elkerülő nem lebomló műanyag palackok nagyjából 450 év elteltével válnak újra a természet részévé. Tehát ha olyan élelmiszert viszünk haza, ami műanyag flakonba van csomagolva, mindenképpen törekedjünk arra, hogy a csomagolás a szelektív hulladéktárolóba kerüljön. Azonban nem minden élelmiszer kerül mesterséges borításba. Sok finomságot már a természet jól védő, ráadásul gyorsan lebomló csomagolásba tesz elénk. Így például a banán héja 3-4 hét, a narancs héja 6 hónap alatt már le is bomlik. Sőt, a természetes alapú papírcsomagolások esetében is csak hetekről beszélhetünk.

Hasznosíthatjuk is a természet adta csomagolást

Sok természetes csomagolás mint tojáshéj, nem csak „eltűnik”, hanem hasznosítható is.

– A tojáshéj magas kalcium tartalma miatt talajjavítóként használható. A talajba való bedolgozásával tovább javíthatjuk a talaj vízáteresztő képességét és szerkezeti összetételét is. Mindemellett az agráriumban akár takarmányozási célokra is alkalmazhatjuk. A takarmányok kalciumtartalmát növelhetjük vele, ezáltal jobb húsösszetételű vágóállat tenyésztés lehetséges. Ugyanez a pozitív tulajdonság természetesen az embereknél, sőt, házi kedvenceknél is megfigyelhető elfogyasztás esetén – mondta Dr. Németh Csaba, élelmiszer-mérnök c. egyetemi tanár.

 

A tojáshéj lebomló kanalakban is megtalálható már

A tojáshéj egy újabb felhasználási lehetőségére a biológiailag lebomló evőeszköz, tányér gyártók figyeltek fel. Bár a hagyományosan előállított biológiailag lebomló műanyagok, mint például a politejsav a hagyományos műanyagokkal szemben ténylegesen lebomlanak mikroorganizmusok, gombák, algák segítségével, azért van egy hatalmas hátrányuk is: ez pedig a kereslet növekedéséből adódó folyamatos ár növekedés. Ennek ellensúlyozására ad lehetőséget a sokkal stabilabb áron beszerezhető, remekül lebomló tojáshéj őrlemény, amely akár 20-30%-ban adagolva sem változtatja meg számottevően a műanyag tulajdonságait.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Kapcsolódó cikkek

NAV: Karóra ponyvázva
Csaknem hetvenmillió forint vagyoni hátrányt okoztak azok a hamis karórák, amelyeket a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzü…
NAV: A türelem makettet terem
Makettezőknek, gyűjtőknek szól a Nemzeti Adó- ás Vámhivatal (NAV) következő árverése: most akár a kikiáltási ár feléért is megvásárolható a 15 millió …

További cikkek

Facebook

Időjárás

Karikatúra

furesz

Legolvasottabb

Hirdetés

Nap vicce

– Hogy hívják a mexikói rigót?
– ???
– Rodrigó!

Forrás: napivicc.hu

Hirdetés
Hirdetés

Horoszkóp