2022. 07. 7. csütörtök

Apollónia
1 EUR 412 HUF
1 GBP 481 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • A MATE ötezer palántát adományozott a Katolikus Karitásznak

A MATE ötezer palántát adományozott a Katolikus Karitásznak

Friss zöldség kerüljön a rászorulók asztalára

A koronavírus-járvány és az orosz-ukrán válság okán még inkább előtérbe került az öngondoskodás szükségessége. Ezt erősítve a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem az idei esztendőben is zöldségpalántákat nevelt karitatív célra, mellyel rászoruló családoknak kíván segíteni. Az ötezer paprika-, paradicsom- és uborkapalántát Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő védnöki jelenlétében adták át a Katolikus Karitász képviselőinek, akik hat egyházmegye rászorulói részére juttatják el az adományt.

Az adománynövények a MATE gazdasági társasága, a Zöldségtermesztési Kutató Intézet Zrt. által nemesített, minősített magyar fajták, amelyek évtizedek óta bizonyítanak a hazai és nemzetközi kertészeti termelésben.

A növényeket március közepén vetették el és egészen az átadásig gondosan nevelték a MATE Dísznövénytermesztési és Zöldfelület-gazdálkodási Kutatócsoportjának budapesti telephelyén. A szakértő kezek a nevelési idő alatt folyamatos öntözést, megfelelő tápoldatot és a hideg éjjeleken fűtést is biztosítottak a cseperedő palánták számára.

A magasszintű, versenyképes oktatás és innovatív megoldások mellett egyetemünk megalakulása óta nagy hangsúlyt fektet a társadalmi felelősségvállalásra. A korábbi években indult palántaadományozási programunk idén is azt a célt szolgálja, hogy a rászorulók saját maguk által megtermelt zöldséggel és gyümölccsel tudják maguknak biztosítani az egészséges táplálkozáshoz szükséges élelmiszereket, mellyel anyagi terheik is csökkennek” – mondta az átadás alkalmával Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő rámutatott, hogy amikor biztonságról beszélünk, akkor nemcsak a háborús konfliktus elkerülésére, hanem egészségünkre, az energia- és az élelmiszer-ellátásra is gondolnunk kell. „Ma Magyarországon az ellátás minden szempontból biztosított, de ami az élelmisze-reket illeti, a háztáji kiskertek jelentősége sem csekély, főként a rászoruló családok esetében. A mai akció pedig egy újabb szép megnyilvánulása az összefogásnak.

Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója hangsúlyozta, a tavalyi támogatás révén ország-szerte 313 rászoruló család részesülhetett a MATE palántaadományából, az idei évben pedig hat egy-házmegyei karitász központ vesz részt a palánták szétosztásában. A családok most is kapnak Vetési segédletet, valamint a Karitász önkéntesei támogatják őket a zöldségek szakszerű termesztésében.

Fotók: Béres Ádám

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Újra telefonos csalók!
A Miskolci Rendőrkapitányság illetékességi területén ismét megjelent az a csalási forma, amikor telefonhívás alkalmával pénzintézetek alkalmazottjának…
Szemtanúkat keres a rendőrség
A rendőrök a lakosság segítségét kérik a gesztelyi körforgalomnál történt halálos közúti közlekedési baleset kapcsán. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei…

További cikkek

Újra telefonos csalók!
A Miskolci Rendőrkapitányság illetékességi területén ismét megjelent az a csalási forma, amikor telefonhívás alkalmával pénzintézetek alkalmazottjának…

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum