2024. 04. 26. péntek

Ervin
1 EUR 393 HUF
1 GBP 459 HUF

A cserbenhagyás bűncselekmény

A balesetek után mind a két sofőr elhagyta a helyszínt. A miskolci rendőrök mind a két férfit rövid idő alatt beazonosították, majd gyanúsítottként hallgatták ki őket.

 

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a járművezetők figyelmét, hogy bűncselekmény elkövetésének minősül, ha a közlekedési balesettel érintett jármű vezetője a helyszínen nem áll meg, illetve elhagyja a helyszínt, mielőtt meggyőződne arról, hogy valaki megsérült-e.

 

Miskolcon az elmúlt napokban két olyan közúti közlekedési baleset is történt, amelyeknél az érintett sofőrök segítségnyújtás nélkül hagyták el a helyszínt.

Az első eset 2022. március 10-én történt 11 óra körül a Thököly úton, ahol egy személygépkocsi vezetője nem biztosított elsőbbséget egy másik autónak, ennek következtében összeütköztek. A feltételezett okozó segítségnyújtás, és adatainak hátra hagyása nélkül elhagyta a helyszínt.

A másik baleset 2022. március 13-án 5 óra körül történt a Sajószögeti úton, amikor egy sofőr kanyarodása közben nem biztosított elsőbbséget egy másik járműnek, majd a két autó karambolozott. A feltételezett elkövető itt is elhagyta a helyszínt.

A Miskolci Rendőrkapitányság munkatársai az egyik sofőrt még aznap, míg a másikat másnapra azonosítottak, és előállították őket a rendőrségre.

A Miskolci Rendőrkapitányság cserbenhagyás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást mindkét esetben egy 38 éves miskolci, és egy 51 éves nyékládházi férfival szemben.

Infobox:

A KRESZ előírása szerint közúti baleset esetén a jármű vezetője – függetlenül attól, hogy ki okozta a balesetet – köteles azonnal megállni, a baleset során megsérült személyek részére segítséget nyújtani, és az esetleges további balesetek elkerülése érdekében minden tőle telhetőt megtenni.
Amennyiben a baleset személyi sérülést okozott, az esetről a rendőrséget haladéktalanul értesíteni kell, és a lehetőségekhez képest gondoskodni kell a nyomok megőrzéséről. A helyszínt csak az intézkedő rendőr engedélyével szabad elhagyni.
Fontos, hogy személyi sérülésnek minősül már az is, ha az érintettek közül valaki fájdalomra, mozgási nehézségre vagy rosszullétre panaszkodik. Fokozottan körültekintőnek kell lenni akkor, ha a baleset résztvevője gyermekkorú, hiszen ő még – főleg az ijedtség miatt – esetelgesen fel sem tudja mérni, hogy valójában megsérült-e.

Ha a közlekedési balesettel érintett jármű vezetője a helyszínen nem áll meg, illetve eltávozik, mielőtt meggyőződne arról, hogy valaki megsérült-e, cserbenhagyás vétségét követi el, mely egy évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

Baleset, illetőleg személyi sérülés észlelése estén tehát legfontosabb, hogy kezdje meg lehetőség szerint az elsősegélynyújtást, majd hívja a 112-es ingyenesen hívható segélykérő telefonszámot!

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek