2024. 05. 22. szerda

Júlia, Rita
1 EUR 388 HUF
1 GBP 456 HUF

Figyelem, telefonos csalók!

A Miskolci Rendőrkapitányság illetékességi területén is megjelentek azok a csalási formák, amely alkalmával telefonon a csalók banki dolgozónak adják ki magukat.

A Miskolci Rendőrkapitányságon az utóbbi időszakban több bejelentés történt, melyek során az ismeretlen elkövetők telefonos adategyeztetéskor csaltak ki a banki adatokat a gyanútlan ügyfelektől, vagy vették rá átutalásra őket.

Az esetek alkalmával a csalók banki alkalmazottként mutatkoztak be és közölték, hogy az ügyfelek bankszámláját hekkertámadás érte. A folyamat megakadályozása érdekében a kiszemelt áldozatoknak le kellett tölteniük egy programot a számítógépükre, aminek a segítségével az ismeretlen elkövetők utalási adatokat szereztek meg. Az alkalmazás telepítése után a sértettek számláján található pénzt a csalók által megadott bankszámlaszámra utalták át.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Kommunikációs és Megelőzési Osztály szakemberei azt alábbi tanácsokat adják:

Telefonon soha ne adjanak meg bankkártya, vagy netbank belépési adatokat! A pénzintézetek az ügyintézés során nem kérik az ügyféltől ezeket az információkat, mivel az ügyfél-azonosítás során a valódi banki dolgozó ezen adatokat látja a saját rendszerükben.
Ne telepítsen a számítógépére, illetve a telefonjára ismeretlen programot (alkalmazást, applikációt), ilyet a bankok soha nem kérnek az ügyfelektől, és még arra sem kötelezik őket, hogy a netbankot használják. Előfordulhat, hogy a bank valóban olyan pénzmozgást észlel az ügyfél bankszámláján, ami gyanúra adhat okot. Ilyen esetben felveszik vele a kapcsolatot, és csak az adott tranzakcióra vonatkozóan kérnek megerősítést, egyébként ilyen alkalommal is történik elsődleges ügyfél-azonosítás.
A bank telefonon soha nem ad utasítást semmilyen átutalásra az ügyfélnek!
Legyen gyanús, ha azt állítják, hogy a bank biztonsági rendszere észlelt egy gyanús próbálkozást, és a bankszámla biztonságosabbá tétele érdekében le kell azonnal töltenie egy applikációt!
Ha SMS formájában kap megerősítő kódot, azt véletlenül se adja ki a vonalban lévő ismeretlennek!
Csalás észlelése esetén a kért adatokat ne adják ki, és ne végezzenek semmilyen tranzakciót!

Amennyiben mégis megadtak valamilyen adatot a csalóknak, akkor a bankkártya letiltásáról azonnal intézkedjenek a pénzintézetüknél, illetve, ha a leírt módszerrel találkoznak, tegyenek bejelentést a lakhelyük szerinti rendőrkapitányságon!

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek