2024. 04. 27. szombat

Zita
1 EUR 392 HUF
1 GBP 458 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Megint nekirontanának a Börzsönynek – aranyat és ezüstöt termelnének ki

Megint nekirontanának a Börzsönynek – aranyat és ezüstöt termelnének ki

Több hírportál is foglalkozott azzal, hogy újból nyitnának nemesfém-bányát a Börzsönyben.

 

 

 

 

 

A most előhozott tervben közel 45 négyzetkilométeres területen folytatnák a munkát, legalábbis a kutatófúrásokat. A hírekben adatok is szerepelnek, miszerint a nagyirtáspusztai területen megkutatott ércvagyonban 1075,8 tonna termésarany és 909 tonna termésezüst van, míg Rózsabánya térségében 18,6 tonna arany és 98,85 tonna ezüst földtani vagyon vehető számba. Azonban ezek az adatok egyáltalán nem biztosak, semmi nem támasztja alá őket, nem is lehet ezt a mai eszközökkel pontosan megállapítani.

A Börzsöny vidékén nagyon régóta bányásztak nemesfémeket, a XIII. században már komoly termelést folytattak Nagybörzsöny határában, míg a XV. században újabb érclelőhelyeket fedeztek fel. Ekkor az egész környék, beleértve Vácot is, legjelentősebb települése a mezővárossá fejlődő Nagybörzsöny volt. Később, a bányák kimerültek, a fejlődés megállt, azonban négy temploma ma is mutatja hajdani jelentőségét. Az egész hegyvidéket is erről a településről nevezték el, Börzsönyi-hegységnek, körülbelül 1945-től már elhagyták a végéről az i-betűt és csupán Börzsönyként emlegetik és írják.

Azonban a nemesfém-ércek utáni kutatás időről-időre újból fellángol, majd kifullad, aminek több oka is van. A jelenleg megszellőztetett terv több akadálya is ütközhet, mert ebben a történetben egyelőre csak mellé lehet lőni. Nem tudjuk a technológiát, nem nyilvánosak a tervek. Továbbá nem ismerjük a feldolgozás és az anyagkinyerés módját, a szállítási útvonalat, lényegében semmit, ami meghatározó volna a tervekkel kapcsolatban. Két héttel a Kisoroszi szigetcsúcsos fiaskó után egy újabb, védett természeti területen tervezett beruházás a választások előtt nem fog sehova se jutni. Azt hozzá kell tenni, hogy a szóban forgó terület a Börzsöny nagyjából egy tizede (560-580 km2 – 44 km2 tervezett bánya), ami akkora tájseb, hogy az ép ésszel nem vállalható fel. Ez még akkor is sok, ha nem az egész 44 négyzetkilométeres területet vonnák bányaművelés alá csak a kutató fúrásoknak adnának ekkora helyt, hiszen az is igen nagy mértékben veszélyeztetné hazánk talán legnagyobb egybefüggő erdőterületét. További problémaként jelentkezne, hogy a technológia általában sok vizet feltételez, ott pedig erre egyedül a Duna alkalmas, az Ipoly és más folyók nem. Környezeti katasztrófa esetén a szennyvíz a Dunába kerülne. Azt sem tudjuk, hogy az ezer tonna arany mennyi kőzetből jöhet ki, ez a szám is hiányzik (1 tonna kőzet/..milligramm arany). Azért még sokakban él a tiszai cianidszennyezés, emléke és az utána következő tehetetlenség. Amint komolyabbá válna a jelenleg tervezett bányanyitás szándéka, valószínűleg ezt sem a hatóság sem a kormány nem fogja felvállalni. Azért azt se felejtsük el, hogy az érintett területen nem engedélyezték a kisvasút meghosszabbítását 3,7 kilométeres szakaszon a Fekete völgyben, pedig annak igen nagy haszna lett volna, miközben egyáltalán nem terhelné a környezetet.

Azt, hogy ezt kapásból nem utasította el a bányászati hatóság, annak egy oka van, hogy nem tehette volna meg. De hogy egyéb eljárásokban ez átmenne, annak a valószínűsége igen csekély.

A Börzsöny nyugati oldalában több felhagyott bánya is van, többek között a Rózsabánya is ilyen. Például, a Fagyos-kút, vagy János forrás mindig hideg és bő vízhozama is egy korabeli bányatáróból folyik ki. Itt állt a szándékosan felgyújtott Vasedény kulcsosház is támaszkodva a korlátlan vízhozamra.

Gimnazista koromban az egyik kiránduláson úgy jártunk, hogy Szobon nem fértünk fel a menetrendszerinti autóbuszra, hogy Nagybörzsönybe utazzunk, az általam vezetett 14 tagú túracsapat nagy szomorúan és reménytelenül indult el gyalog az országúton, de alig 1 kilométert megtéve jött a Mecseki Ércbányászati Vállalat platós teherautója és felvett mindannyiunkat. Így jobban jártunk, mintha feljutottunk volna a buszra, mert azon kívül, hogy nagy élmény volt ezzel utazni nem csak Nagybörzsönyig, hanem további 8 kilométert is vittek minket Bányapusztáig. Nagy öröm és kényelem volt ez akkor számunkra, de már akkor se tetszett, hogy ilyen célból erdei utakon komoly gépjármű megy a Börzsöny belsejébe.

 

Kertész Z István

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek