2024. 05. 22. szerda

Júlia, Rita
1 EUR 388 HUF
1 GBP 456 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Pislákoló remény egy drámai félév után a lakossági hitelpiacon

Pislákoló remény egy drámai félév után a lakossági hitelpiacon

A válságok előtti nagyságrendű szerződést kötöttek személyi kölcsönre a bankok idén júniusban – ez az egyetlen dolog, ami optimizmusra ad okot a történetében 7 évet visszalépő lakossági hitelpiacnak – jelezték a BiztosDöntés.hu szakértői. 
Továbbra is 7 éves mélyponton van a lakossági hitelpiac. A hazai bankok az első félév során alig több mint 703 milliárd forint értékű, nem folyószámla jellegű hitelt helyeztek ki lakossági ügyfeleikhez. Ez 48 százalékkal múlja alul 2022-es I. félévi adatokat – utoljára 2016-ban volt példa ennél gyengébb hathavi teljesítményre – jelezte Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.
A lakáshitelek kétharmada eltűnt
A legnagyobb zuhanás a lakáshitel piacon érezhető. Az első félévben folyósított lakáscélú hitelek összege nem érte a 257 milliárd forintot, ami mindössze harmada a 2022. első félévében a polgárok által felvett hitelösszegnek. Ezen belül a piaci lakáshitelek 54, a támogatott lakáshitelek 84 százalékkal estek vissza – utóbbi esetében a magyarázat az, hogy a tavalyi első félévet rendkívül felőrsítette az MNB Zöld Otthon Hitelprogramjának folyósítása – emlékeztetett Gergely Péter.  Az év első hat hónapjában az előző év hasonló időszakához képest 10 százalékkal kevesebb, 243 milliárd forint értékben vettek fel személyi kölcsönt is a magyar családok.
Júniusban már kedvezőbbek a trendek
Gergely Péter szerint a júniusi adatok ugyanakkor óvatos bizakodásra adnak okot. Az év hatodik hónapjában a lakáshitel kihelyezés 53,2 milliárd forint volt. Ekkora összegű hitelfelvételre 2022 október óta nem volt példa – igaz azt megelőzően 2017 áprilisáig kell visszamennünk az időben, hogy gyengébb teljesítménnyel bíró hónapot találjunk a lakáscélú hitelpiacon. Éves szinten a visszaesés azonban még mindig a 60 százalékot közelíti a lakáshitelek esetében.
Júniusban a lakosság személyi hitel felvétele ugyanakkor már megközelítette az 50 milliárd forintot, a BiztosDöntés.hu szakértője szerint a piac egyértelmű normalizálódását jelzi, hiszen ezt megelőzően épp egy évvel korábban, 2022 júniusában – még az inflációs forgatag felgyorsulása előtt – volt példa 50 milliárd forint fölötti kihelyezésre.
A válságok előtti szinten a személyi kölcsön igénylők száma
A személyi hitelfelvétel érdekes lakmuszpapírja a gazdasági várakozásoknak. Tavaly ősz óta, az inflációs és energiaár-sokk óta most látszik először érdemi javulás a piacon. Gergely Péter szerint nagy kérdés, hogy a személyi hitelek esetében csúcsnak számító két nyári hónapban – júliusban és augusztusban – sikerül-e még magasabbra a szakértő szerint. A BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint optimizmusa adhat okot az, hogy júniusban már 23 766 személyi kölcsön szerződést kötöttek a bankok – ekkora nagyságrendre 2019. októberében – a covid és a háborús válság előtt – volt utoljára példa. A következő hónapokban a makrogazdasági folyamatok is segíthetik az elmaradt beruházásokat tervezőket, hiszen a pénzromlás ütemének gyors visszaesése, a jegybanki és így a pénzpiaci kamatok csökkenése a banki kamatszinteket is lejjebb tolja majd. Így az ősztől a lakáshitel piacon is kedvezőbb feltételek teremtődnek a kölcsönfelvételre.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház a Magyar Rákellenes Liga Miskolci Segítő Szolgálatával együttműködésben újít…