2024. 06. 21. péntek

Alajos, Leila
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

Új kistérségi járóbeteg szakellátó központ épül Rétságon

Rétság város önkormányzata közel egymilliárd forintos támogatást nyert el integrált kistérségi járóbeteg-szakellátó központ kialakítására. Az uniós forrásokból megvalósuló beruházás mintegy 18 000 fő minőségi egészségügyi kiszolgálását teszi lehetővé. A pályázati kiírás célul tűzte ki, hogy a projekt a helyi együttműködéseket erősítse a kistérségekben, ezt a célt a rétsági kistérség 18 önkormányzatának összefogása példásan szolgálja.

Az utóbbi hónapokban több településen is megkezdték a kistérségi feladatokat ellátó szakorvosi rendelőintézetek kialakítását. A szakellátó központok legfőbb célja, hogy mindenki számára elérhetővé tegyék a megfelelő szintű egészségügyi ellátást azokon a településeken is, ahol erre korábban nem volt lehetőség. A 2007 és 2013 között egészségügyi fejlesztésekre fordítható 453 milliárd forintból közel 21 milliárd forint jut korszerű kistérségi járóbeteg-szakellátó központok létrehozására.

Rétság város önkormányzata közel egymilliárd forintos támogatást nyert el integrált kistérségi járóbeteg-szakellátó központ kialakítására. A projektben további 17, a rétsági kistérséghez tartozó önkormányzat – Alsópetény, Bánk, Borsosberény, Diósjenő, Felsőpetény, Horpács, Kétbodony, Kisecset, Legénd, Nagyoroszi, Nőtincs, Ősagárd, Pusztaberki, Szendehely, Szente, Tereske, Tolmács – is részt vesz.

A kistérségi összefogás résztvevői alapszintű járóbeteg-szakellátó intézetet kívánnak létrehozni, rétsági székhellyel. Az új rendelőintézetben környezetbarát technológiák kerülnek kialakításra, az intézmény a betegek szempontjából optimális helyen, a korábbi laktanya területén épül meg, így tömegközlekedéssel is jól megközelíthető lesz. Az akadálymentes közlekedés biztosítása a teljes fejlesztéssel érintett területen megvalósul. A fejlesztés eredményeképpen 200 szakorvosi és 120 nem szakorvosi órában, otthoni szakápolással és 6 ágyas nappali kórházzal kiegészítetten működő közfinanszírozott járóbeteg-szakellátás nyújtására alkalmas infrastruktúra jön létre.

Az intézmény szakmai profilját a lakossági szükségletekre, igénybevételi szokásokra és az aktív fekvőbeteg ellátási kapacitások változására tekintettel alakítják ki a szakemberek. A projekt megvalósulásával jelentősen javul a térségben az egészségügyi szakellátásokhoz való hozzáférés. A térség lakosságának 68 százaléka 20 perc alatt férhet hozzá a jó minőségű egészségügyi szolgáltatásokhoz.

Az intézmény gazdálkodása a betegforgalom felfutás után várhatóan stabilizálódik. A pályázati forrásból megvalósuló korszerű infrastruktúra költségcsökkentő hatása és a helyiség bérbeadásból származó jövedelmek segítik a hosszú távú fenntarthatóságot.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek