2024. 07. 16. kedd

Valter
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Pannonhalma szélesebbre tárta kapuit

Az Apátsági étterem megnyitásával családbarát hellyé vált Pannonhalma

A Pannonhalmi Bencés Főapátság megnyitja kapuit: a vendégszeretetét az örökkévalóság felé, a titkokét egy rövid pillanat erejéig” – mondta Várszegi Asztrik püspök, főapát a VIATOR Étterem és Borbár ünnepi megnyitóján. A családbaráttá alakított új szolgáltatásokkal az átutazó-turizmus helyett a hosszú, családi hétvégék egyik legkedveltebb központja lehet a Világörökség részét képező Apátság. A magyarországi bencések 1560 millió forintos beruházásainak ez a része 880 millió forintba került.

 

/Várszegi Asztrik főapát a sajtó képviselőit tájékoztatja/

Az 1996 óra a Világörökség részét képező Pannonhalmi Bencés Főapátság nagyszabású turisztikai fejlesztési programja keretében május 28-án, ünnepélyes keretek között nyitotta meg a nagyközönség előtt kapuit az Apátság étterme.

Pannonhalma, az ezer év jelen időként emlegetett, élő történelem. Az Apátság a vendégfogadásban is a komoly fejlődés útjára lépett. A fejlesztéseknek köszönhetően olyan vendégbarát hellyé vált az elmúlt években, ahol a minőségi kínálat az univerzális értékekkel és a magyarság szellemi hagyományaival találkozik.” – mondta Rábai László főapáti titkár.

A pénteken megnyílt látogatóközpont korszerű szolgáltatásokat biztosít majd a hazai és a külföldi vendégek számára egyaránt. A kétszintes, akadálymentesített épületben kapott helyet az étterem és az irodalmi, művészeti és vallási témájú rendezvények számára kialakított előadóterem is. A felszín alatt kényelmes parkolót alakítottak ki gépkocsik és autóbuszok számára, de kerékpártárolót és csomagmegőrzőt is létesítettek a kerékpáros turistákra gondolva. A létesítmény különlegessége a növényekkel gazdagon beültetett zöldtető.

A 1560 millió forintos projektköltségből, mintegy 880 millió forintba került a látogatóközpont és az étterem kialakítása. A 65 vendég befogadására alkalmas étterem a Viator nevet kapta. A latin kifejezés utast, úton lévőt jelent, utal arra is, hogy „úton vagyunk mindannyian” – magyarázta az elnevezést Várszegi Asztrik. A projekt további ütemeiben befejeződnek az arborétum és gyógynövénykert felújítási munkálatai, elkészül a levendula lepárló is és hamarosan megnyílik a vendégház, amely lehetővé teszi a több napos kikapcsolódást és feltöltődést. Várszegi Asztrik főapát a megnyitón megköszönte Istennek az ajándékot, az adózó magyar népnek és az uniós támogató szerveknek a lehetőséget, hogy Pannonhalma a nagycsaládok, kerékpárosok és testileg-lelkileg feltöltődni vágyók valódi, kedvelt állomásává válhat.

A Főapátságot évente mintegy 120 000 turista keresi fel, és a fejlesztéseknek köszönhetően, további 20%-os látogatószám növekedést várnak.

Fotó: Orosz Erika

 

Pannonhalma szélesebbre tárta kapuit Pannonhalma szélesebbre tárta kapuit Pannonhalma szélesebbre tárta kapuit Pannonhalma szélesebbre tárta kapuit Pannonhalma szélesebbre tárta kapuit Pannonhalma szélesebbre tárta kapuit Pannonhalma szélesebbre tárta kapuit Pannonhalma szélesebbre tárta kapuit Pannonhalma szélesebbre tárta kapuit Pannonhalma szélesebbre tárta kapuit Pannonhalma szélesebbre tárta kapuit Pannonhalma szélesebbre tárta kapuit Pannonhalma szélesebbre tárta kapuit Pannonhalma szélesebbre tárta kapuit Pannonhalma szélesebbre tárta kapuit Pannonhalma szélesebbre tárta kapuit Pannonhalma szélesebbre tárta kapuit

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek