2024. 06. 21. péntek

Alajos, Leila
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF
Megújul az encsi Váci Mihály Gimnázium

Megújul az encsi Váci Mihály Gimnázium

Megújul az encsi Váci Mihály GimnáziumAz encsi Váci Mihály Gimnázium és Szakközépiskola több mint 283 millió forintból újul meg jövő áprilisra. Az „Encsért és Abaújért, együtt a megyéért!” című pályázatával az Észak-Magyarországi Operatív Programból sikerült a megyei önkormányzatnak az iskola felújítására pénzt nyernie. Az alapkövet Dr. Ódor Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke rakta le.

Alapkőletétellel egybekötött tájékoztató fórumot tartott az encsi Váci Mihály Gimnázium és Szakközépiskola és a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei önkormányzat, ugyanis az „Encsért és Abaújért, együtt a megyéért!” című pályázatával az Észak-Magyarországi Operatív Porgramból sikerült a megyei önkormányzatnak 255 millió forintot nyernie az általa fenntartott oktatási intézmény felújítására.
Az alapkövet szerdán Dr. Ódor Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke rakta le az iskola igazgatójával együtt. Ódor Ferenc ünnepi beszédében elmondta: sok a tennivaló még az oktatás területén, és sok olyan pontja van ennek a területnek, amelyet nem lehet uniós pályázatokból kapott pénzeken orvosolni. Persze örülni kell minden segítségnek, de az oktatást először is startégiai ágazattá kell tenni. Olyan lesz a jövő, mint amilyen a ma iskolája – idézte a megyei közgyűlés elnöke Szent-Györgyi Albert mondatát. – Ma az oktatás, az iskola arról szól, hogy a pedagógusok az állásukat féltik, az intézményfenntartó önkormányzatok a „pénztárcájukat”, ugyanis az állam a költségek csak egy részét téríti meg. Recseg-ropog a közoktatás, az ősz általában az összevonásokról, a bezárásokról szól már évek óta, az év többi része pedig a bulvármédia kedvelt témáit adja meg: iskolai erőszak, pedagógusok ellehetetlenülése, csökkenő diáklétszám. Mi itt, közösen, fenntartó megyei önkormányzat és az iskola vezetése azon vagyunk, hogy már a „mában” egy olyan oktatási komplexumot hozzunk létre Encsen, amelynek hátterével, lehetőségeivel bízvást tekinthetünk a jövőbe. Amely olyan képzési hely lesz, amely meghatározza a beiskolázási körzet jellegét, fejlődését, amely meghatározza jövőnket – pozitív irányba!

A beruházás keretében többek között a gimnáziumot akadálymentesítik, mozgássérültek számára parkolót alakítanak ki, nyílászárókat cserélnek és a külső hőszigetelés is elkészül. A kollégiumban ugyancsak akadálymentesítenek, hőtechnikai koszerűsítést végeznek, a fűtésrendszert korszerűsítik, és napelemes melegvízellátást építenek ki. A sportpálya új burkolatot kap, aminek köszönhetően multifunkcionálissá válik. Körülötte pedig salakos futópálya épül a beruházás keretében.- baz.hu-

Fotó: Végh Csaba

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek