2024. 06. 23. vasárnap

Zoltán
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF
A 2009. évi személyi jövedelemadó bevallások feldolgozásának jelenlegi állapota és tapasztalatai régiónkban

Lezárult a tavaszi akció

Lezárult a tavaszi akcióBefejeződött az Észak–magyarországi régió területén a húsvéti kiemelt forgalmú időszakhoz kapcsolódó ellenőrzéssorozat, melyben az APEH, a VPOP, a Munkaügyi és a Munkavédelmi Felügyelőség, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, az ÁNTSZ, a Rendőrség, illetve az Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal ellenőrző szervei vettek részt. A feketegazdaság visszaszorítását célzó tavaszi akció tapasztalatainak összegzésére tegnap Miskolcon, az APEH épületében, egy 8 hatósági értekezlet keretében került sor.

Az akcióban a vizsgálatokat végzők a húsvéti ünnepkörhöz kötődő, a szezonális árucikkeket előállító, feldolgozó, illetve forgalmazó elárusítóhelyekre, illetve rendezvények helyszíneire koncentráltak. Az adóhatóság operatív egységei fokozottan vizsgálták a számla és nyugtaadási kötelezettség betartását, a forgalmazott árucikkek eredetét és a foglalkoztatás szabályszerűségét.

Az APEH részéről három megyében 62 különböző helyszínen 429 vizsgálat került lefolytatásra. Az ellenőrzések tapasztalatai szerint a vizsgált adózók mintegy 7,4%-a semmilyen bizonylatot nem bocsátott ki az értékesítésről, a revíziók további 29,5%-ában egyéb kisebb súlyú mulasztás képezte a megállapítás alapját. Előfordult olyan eset is, hogy az eladó a kereskedelmi tevékenység végzéséhez szükséges alapvető engedélyekkel, dokumentumokkal – így adószámmal sem – rendelkezett.

A feldolgozóipart, kereskedelmet, vendéglátóipart ellenőrzés alá vonva továbbra is a foglalkoztatotti ellenőrzéseknél találtuk a legsúlyosabb jogsértéseket: az ellenőrzések 12,8%-ánál tártunk fel bejelentés nélküli foglalkoztatást, döntően – az ellenőrzéssel érintett időszak legnagyobb részében még „élő” – AM kiskönyvvel kapcsolatosan.

Az ellenőrzéssorozat kapcsán az APEH várhatóan közel 11,8 millió Ft mulasztási bírságot szab ki, valamint 25 intézkedés jellegű szankciót – túlnyomórészt 12 napos üzletbezárást – foganatosít.

 

Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal

Észak-magyarországi Regionális Igazgatósága

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kilencmilla kódokból
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan ellenőrzi a különböző portálokon, közösségi oldalakon kereskedőket. A gyanús, ületszerűnek tűnő profil…

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…