2024. 06. 24. hétfő

Iván
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Pályázatok
  • »
  • Az UCCU Roma Informális Oktatási Alapítvány (Magyarország) az Európai Örökség Díj/Europa Nostra Díj 2020 nyertesei közt

Az UCCU Roma Informális Oktatási Alapítvány (Magyarország) az Európai Örökség Díj/Europa Nostra Díj 2020 nyertesei közt

Brüsszel / Hága, 2020. május 7.

Az Európa-nap ez évi május 9-ei ünneplésére készülve az Európai Bizottság és az Europa Nostra büszkén hirdeti ki a 2020-as év Európai Unió Kulturális Örökség Díj és Europa Nostra Díj nyerteseit. A kulturális örökségvédelem terén végzett kutatásaik, figyelemfelkeltő és értékmentő munkájuk, tudatosító és oktatói tevékenységük elismeréseként 15 országból összesen 21 díjazottat tüntettek ki (a díjazottakkal kapcsolatos bővebb információkért lásd a lenti listát). Az idei év nyertesei közt az UCCU Roma Informális Oktatási Alapítvány Oktatás, Képzés és Figyelemfelkeltés kategóriában.
A kulturális örökség tisztelőinek és támogatóinak lehetősége nyílik online szavazni kedvenc díjazottjukra, és így eldönteni, hogy melyik projekt kapja az idei év Közönségdíját. A jelenlegi korlátozások idején az Európai Bizottság és az Europa Nostra azt reméli, hogy egy nagyobb létszámú közönséget inspirálhat a díjnyertes alkotások megismerésére és három kedvencük másokkal történő megosztására. A Közönségdíj kihirdetésére nyár után kerül sor. A Nagydíj nyerteseinek nevét, akik mindegyike 10 000 € pénzjutalomban részesül, szintén ezen eseményen tárják a nyilvánosság elé.

„A COVID-19 krízis egyértelművé tette, hogy milyen fontos a kultúra és a kulturális örökség szerte Európában a közösségek számára. Most, amikor több százmillió európai korlátozások között él, a kulturális örökségünk közelebb hozza egymáshoz az embereket, jobban, mint korábban bármikor. Az idei Európai Unió Kulturális Örökség Díj és az Europa Nostra Díj nyertesei inspiráló és erős példái mindennek, mivel igazán hozzájárulnak egy összetartóbb, egységesebb és rugalmasabb Európa létrejöttéhez.” – mondta Mariya Gabriel, Európai Innovációs, Kutatási, Kulturális, Oktatási és Ifjúsági Biztos.

„A mostani, embert próbáló időkben díjazottjaink, sikertörténetükkel arról, hogyan lehet a hátrányokat legyőzni szakértelem, odaadás és csapatmunka révén, a remény igaz hírvivői. Ezen példaértékű díjazott projektek igazolják, hogy kulturális örökségünk létfontosságú a pandémia okozta traumából történő fizikai és mentális felépüléshez. Közös örökségünk és ezek őrzői mindehhez sokféleképp járulhatnak hozzá: akár úgy, hogy kulturális tartalmaikat digitalizálással hozzáférhetővé teszik, vagy a konkrét helyreállítási és rehabilitációs munkák végrehajtásával a városok és falvak társadalmi és gazdasági újjászületéséhez” – nyilatkozta Hermann Parzinger, az Europa Nostra ügyvezető alelnöke.

Az Európai Unió Kulturális Örökség Díjat / Europa Nostra Díjat az Európai Bizottság alapította 2002-ben, mely azóta is az Europa Nostra – a civil társadalom kulturális örökségért elkötelezett európai hangja kezelése alatt áll. A díjak az Európai Unió Kreatív Európa programjának támogatását élvezik.

A díjak nyerteseit szerte Európából a terület szakértőiből álló, független zsűri választotta ki, a 30 európai országból szervezetek és magánszemélyek által benyújtott pályázatok alapos értékelése után. Továbbá úgy döntött, hogy három Europa Nostra Díjat ítél oda az EU Kreatív Európa programjában részt nem vevő európai országnak – nevezetesen Svájcnak és Törökországnak – figyelemre méltó örökségmegőrző eredményeikért.

2020-ban két új ILUCIDARE különleges díjat ítélnek oda az Európai Unió Kulturális Örökség Díj / Europa Nostra Díj pályázatban résztvevők számára. Az ILUCIDARE díjazottjait május 28-án teszik közzé. Az ILUCIDARE egy olyan projekt, amelyet a Horizont 2020 finanszíroz, azzal a céllal, hogy létrehozzon egy nemzetközi hálózatot, amely népszerűsíti a kulturális örökséget, mint az innováció és a nemzetközi kapcsolatok forrását.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…