2024. 05. 21. kedd

Konstantin
1 EUR 386 HUF
1 GBP 451 HUF

Nyolc szektorból nyolcszáz milliárd különadó

A csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter részleteket is mondott azokról a különadókról, amelyeket Orbán Viktor már szerdán beharangozott.

A kormány rezsivédelmi és honvédelmi alapot hoz létre, a különadókat jelen állás szerint idén és 2023-ban szedik be. A kormányinfón debütáló Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szerint újabb világválság fenyeget minket, nő az infláció, és növekednek a recessziós félelmek.

Nem csak a bevételeit növeli az állam, a kiadási oldalon is csökkentéseket hajtanak végre: több százmilliárd forint értékben sok állami beruházást elhalasztanak, emellett csökkentik a minisztériumok költségvetését.

Ezek mellett a növekvő kiadásokat extraprofit-különadókból fogják finanszírozni. A kiadáscsökkentés 60, a különadókból befolyó pénz 40 százalékban járul hozzá ahhoz, hogy megfelelően alakuljon a hiány – mondták a miniszterek. A különadókat tételesen is felsorolta Nagy Márton, és hangsúlyozta, hogy ezeket a bizonyos területeken már jelenleg is érvényben lévő különadókon felül kell érteni.

A bankszektor esetében kibővítik a tranzakciós adót. Ebből eddig mintegy 50 milliárd folyt be évente Nagy szerint itt most 250 milliárd pluszbevétellel számolnak. Összesen 300 milliárdot várnak innen.
A biztosítóktól összesen 50 milliárd különadóval számolnak.
Az energiaszektorban 300 milliárdot szednek be, amiben legnagyobb szereplőként főleg a Mol érintett.
A kiskereskedelmi szektorban 60 milliárdot,
a telekommunikációs cégektől 40 milliárdot,
a légitársaságoktól 30 milliárdot,
a gyógyszercégektől 20 milliárdot (a gyógyszertárakat nem érinti a különadó) szednek be.
Ismét bevezetik a reklámadót, ami 2023. január 1-től lép életbe. 15 milliárd bevételt remél ettől a kormány. (Itt valójában nem új adóról van szó, mert eddig is létezett ilyen adótípus, de korábban felfüggesztették az alkalmazását.)

A két létrehozott alapba 900 milliárd forintot fizetnek be, 700 milliárd megy a rezsivédelmi alapba, 200 milliárd pedig a honvédelmi alapba. Jövőre mindkét alap növekedhet.

A különadókból 800 milliárd megy az alapokba, 100 milliárdot pedig máshonnan szednek be.

Gulyás Gergely azt is bejelentette, hogy a benzinturizmus visszaszorítása érdekében péntektől csak magyar rendszámú autóknak teszik lehetővé, hogy a 480 forintos hatósági áron tankolhassanak a magyarországi benzinkutakon. A külföldi járművek tulajdonosai piaci áron kapják az üzemanyagot.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Gödöllőn járt Magyar Péter
Ma 14 órakor tartotta kampánybeszédét Magyar Péter. A gödöllői Főtéren több ezer érdeklődő volt. Itt a vágatlan felvétel, Illésy Márton jóvoltábó…