2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF

A cukorbetegséget megelőző tünetekre figyelni kell!

Nem a cukorbetegséggel kell orvoshoz menni, hanem még előtte! A fogyásra való képtelenség, az arc fokozott izzadása, a falási rohamok, a kajakóma figyelmeztető jelei lehetnek a cukorbetegséget megelőző állapotnak. 

 

Magyarországon minden tizedik ember cukorbeteg, 2019-ben 1,1 millió felnőtt és 5 ezer gyermek élt együtt ezzel a betegséggel. Az elmúlt két évtizedben a 100 ezer főre vetített cukorbetegek aránya megháromszorozódott.[1] A diabétesz előfordulásáról, annak megelőzéséről beszélgettünk Dr. Balogh Illéssel, az Affidea Magyarország endokrinológus szakorvosával.

Egyre több a fiatalt veszélyeztet a cukorbetegség

„Sokan nem tudják, hogy többféle cukorbetegség létezik.” – mondta Dr. Balogh Illés – „Az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegség között a legfontosabb különbség a kialakulásuk módja. Míg a 2-es típus rendszerint a helytelen életmód következménye és általában idősebb korban alakul ki, addig az 1-es típus rendszerint egy autoimmun folyamat eredménye és már gyermekkorban jelentkezik. Utóbbi esetében a szervezet immunrendszere a hasnyálmirigy inzulint termelő béta-sejtjei ellen fordul, így egyáltalán nem termelődik inzulin vagy csak nagyon kevés. A 2-es típusú cukorbetegségre a kor előrehaladtával egyre nagyobb az esély az inzulintermelés kapacitáscsökkenése nyomán, amelynek hátterében az elhízás, a túlsúly, az alkoholizmus, vagyis a helytelen életmód áll.” A 2-es típusú diabétesz kialakulása egy viszonylag lassú folyamat, ugyanakkor ma már egyre gyakoribb, hogy megjelenik fiatal felnőtteknél, sőt gyermekeknél is. Egy tengerentúli kutatás kimutatta, hogy a serdülők (12-18 évesek) 18%-a és a fiatal felnőttek (19-34 évesek) egynegyede úgynevezett prediabéteszes állapottal él. Ezeknek a fiataloknak magas a koleszterinszintje, a vérnyomása, problémás az inzulinérzékenysége, amely egyenes út a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához.[2] .

 

Figyelmeztető jel, ha valaki nem képes fogyni

„A 2-es típusú cukorbetegség hátterében jórészt a túlsúly áll, amely fokozódott a COVID pandémia alatt, átlagosan 3-5 kilogramm súlytöbbletet szedett össze a felnőtt lakosság.”  – hívta fel a figyelmet az Affidea Magyarország endokrinológusa, aki emiatt a 2-es típusú cukorbetegség előfordulásának növekedésére számít. „Komoly probléma az is, hogy a páciensek nem fordulnak időben szakorvoshoz. Nem szabad megvárni, hogy a labor kimutassa a magas vércukorszintet. Fontos figyelmeztető jel, ha valaki szeretné leadni a túlsúlyát, de sem diétával, sem sporttal nem tud fogyni. Ezekben az esetekben gondolni kell arra, hogy valamilyen olyan folyamat indult el a szervezetben, amihez esetleg orvosi segítséget kell igénybe venni.”További tünetei lehetnek a cukorbetegséget megelőző állapotnak az úgynevezett kajakóma, azaz az étkezés után jelentkező álmosság, vagy ha étkezés után kézremegés jelentkezik, amelynek megszüntetéséhez újabb szénhidrátot kell ennie a páciensnek. Szintén figyelmeztető jel lehet az extrém, indokolatlan izzadás az arcon, a hangulatingadozások, dühkitörések, az indokolatlan falási rohamok. Ezek a tünetek mind arra utalnak, hogy valamilyen anyagcserezavar léphetett fel a szervezet működésében.

 

A kezeletlen 2-es típusú cukorbetegség számtalan súlyos szövődménnyel jár. A diabéteszes betegeknek általában magas a vérnyomása, és emelkedett a koleszterinszintje, amelyek önmagukban is komoly szív- és érrendszer kockázatnak számítanak. A kezeletlen cukorbetegek esetében igen gyakori a láb amputációja, amely a láb keringésének a megszűnése miatt, a szövetek elhalása nyomán válik szükségessé. Magyarország sajnos a lábamputációk számát tekintve előkelő helyen van Európában, 100 ezer felnőttre vetítve évente mintegy 45 lábamputációt végeznek. Mindez megelőzhető lenne a cukorbetegség elkerülésével, vagy ha már fellépett a diabétesz, annak megfelelő karbantartásával.

[1] https://www.ksh.hu/infografika/2020/infografika_diabetesz.pdf

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Mit kell tudni az acetaldehidről?
Az acetaldehid akkor kerül a főszerepbe, amikor egy átmulatott éjszaka után szembesülünk az előző esti alkoholfogyasztás kínzó következményeivel. Rövi…

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…