2024. 06. 16. vasárnap

Jusztin
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Minden harmadik kékgalléros dolgozó külföldön is keresett állást

Minden harmadik kékgalléros dolgozó külföldön is keresett állást

 2021-ben átlagosan 107 nap alatt „pörgött ki” egy álláshirdetés, míg minden harmadik dolgozó külföldön is keresett állást. A kékgalléros álláshirdetésekben széles választékot felvonultató Jófogás az egyik meghatározó hazai HR-szolgáltatóval közösen tekintette át a magyar munkaerő mobilitásával kapcsolatos érdekességeket a tavalyi évre vonatkozóan. A munkavállalók 25%-a egyébként évente munkahelyet vált és minden második dolgozó munkahelyváltáson gondolkozik.

A Jófogás a felületén 2021-ben publikált csaknem 18 ezer álláshirdetést tekintette át, hogy big data elemzés segítségével kapjon pontosabb képet a hazai munkaerőpiacon végbemenő folyamatokról. Az adatok szerint egy álláshirdetés átlagosan 107 nap alatt „pörgött ki”: a leghamarabb Zala megyében (66 nap), a leglassabban pedig Győr-Moson, illetve Komárom-Esztergom megyékben (122 nap). Álláshirdetések számában a Jófogáson Budapest (6918) és Pest megye (2769) vezetett, őket Hajdú-Bihar (888) és Bács-Kiskun megye (652) követte.

Úgy látjuk, hogy a legkevesebb álláshirdetést Nógrád, Tolna és Békés megyékben adták fel, míg az álláskeresők száma és a kínálkozó munkalehetőségek közti legnagyobb eltérést Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékben láttuk. Ezekben a megyékben akár kétszer-háromszor többen kerestek állást, mint amennyi lehetőség helyben elérhető” – mondta Draskovits Tímea, a Jófogást üzemeltető cég apróhirdetési és ügyfélkapcsolati vezetője.

A Jófogás adatai szerint ezért sem meglepő, hogy a szakmunkás, a fizikai és segédmunkás, a mezőgazdaság, valamint a szállítás/logisztika területeken elérhető álláshirdetések megtekintéseit összesítve az érdeklődők csaknem egyharmada külföldi álláshirdetések után is érdeklődött. A Jófogás stratégiai partnere eközben úgy látja, hogy éves szinten csaknem 800 ezer munkavállaló vált munkahelyet Magyarországon, de ezen felül is van még 2-300 ezer fő, akik ugyan nincsenek jelen a nyílt munkaerőpiacon, de szintén folyamatos mozgásban vannak.

A legmagasabb mobilitási indexszel rendelkező Csongrád, Somogy, Heves, Zala és Nógrád megyékben a külföldre költözési hajlandóság is sokkal magasabb. 2021-be is egyre csak nőtt a külföldi elszívóerő, míg a versenyszférában, 2000 fős mintán készített felmérésünk szerint a magyar munkavállalók is sokkal mobilisabbak, mint 5 éve. A megkérdezett munkavállalók közül a keleti országrészen a legelégedetlenebbek, de a megélhetéssel kapcsolatos problémák terén a Dél-Dunántúl dominál. Ezért abban a térségben is kiemelt figyelmet kell fordítani a munkaerő helyben tartására” – hangsúlyozta Nógrádi József, a cég kereskedelmi igazgatója.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kilencmilla kódokból
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan ellenőrzi a különböző portálokon, közösségi oldalakon kereskedőket. A gyanús, ületszerűnek tűnő profil…

További cikkek