2024. 06. 21. péntek

Alajos, Leila
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Kutatás: az észak-magyarországi ipari cégek többsége szinten tartotta vagy növelte exportját a pandémia ellenére

Kutatás: az észak-magyarországi ipari cégek többsége szinten tartotta vagy növelte exportját a pandémia ellenére

Egerben mutatták be az elmúlt évtized legátfogóbb hazai vállalati kutatásának észak-magyarországi eredményeit

 Ezer hazai tulajdonú kis- és középvállalkozás bevonásával végzett átfogó kutatást a Makronóm Intézet annak érdekében, hogy feltárja azokat a közös jellemzőket, amelyek nemzetközileg is sikeressé teszik a magyar ipari termelő cégeket. Az elmúlt tíz évben nem készült hasonló léptékű és mélységű vállalati elemzés Magyarországon. A kutatás eredményeit a Makronóm Intézet egy hétállomásos, országos road show keretében ismerteti meg a szakmai közönséggel és a vállalkozói szférával a következő hetekben. A rendezvénysorozat első állomását Egerben tartották február 11-én.

 

Számos izgalmas összefüggést hozott a felszínre a Makronóm Intézet által végzett, Az évtized nyertesei névre keresztelt átfogó, országos, vállalati kutatás. Az összesen ezer, magyar tulajdonú, ipari vállalkozás bevonásával készülő, cégvezetői mélyinterjúkon alapuló, átfogó elemzés legfőbb célja, hogy feltárja azokat a faktorokat, jellemzőket, amelyek közösek a legígéretesebb magyar ipari vállalkozásokban.

 

A vizsgálat legfontosabb megállapítása, hogy mára kialakult és egyre szélesedik egy olyan, hazai tulajdonú vállalati réteg Magyarországon, amelyek regionális (vagy még nagyobb) multicégekké, versenyképes, innovatív, stabil növekedést felmutató társaságokká fejlődhetnek majd az évtized végére. Az „évtized nyertesei” közé a kutatásba bevont összesen ezer cég felső 25%-a, tehát mintegy 250 vállalkozás sorolható.

 

Az észak-magyarországi cégek országos átlag felett teljesítettek exportban

 

A Makronóm Intézet külön regionális bontásban is vizsgálta a kutatásban résztvevő vállalkozásokat. Ez alapján az látható, hogy az elemzésbe bevont észak-magyarországi cégek 35%-át érinti a generációváltás problémaköre, ami jobb az országos átlagnál (40%), továbbá erős beruházási kedv jellemzi a régió cégeit (a megkérdezett vállalkozások 92%-a vett már részt EU-s pályázaton).

 

Az is kirajzolódik, hogy a munkaerőpiaci nehézségek súlyosabban érintik a Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád-, és Heves-megyei vállalkozásokat az országos átlagnál: a megkérdezett cégek 92%-a szembesül munkaerővel kapcsolatos kihívásokkal.

 

A kutatás továbbá rávilágít, hogy a koronavírus-válság a régió vállalkozásait az átlagnál súlyosabban érintette (a megkérdezett vállalkozások 45,1%-ának csökkent az árbevétele a pandémia miatt). Azonban az észak-magyarországi cégek erősebb exportmegtartó erővel rendelkeztek, mint az országos átlag: a megkérdezett vállalkozások 70%-ánál változatlan maradt, vagy növekedést ért el az exporttevékenység.

 

„Átfogó kutatásunk rávilágított, hogy a magyar tulajdonú sikercégek az export és az innováció terén is kiválón teljesítenek, a képzett munkavállalókat dedikált feladatok elvégzésével bízzák meg, és átlag felett fizetik meg őket. Továbbá a külső segítségekkel, így az állami támogatásokkal-hitelekkel, egyetemi együttműködési lehetőségekkel, képzésekkel, exporttanácsadással és hasonló lehetőségekkel élni tudó vállalkozások emelkednek ki az átlagos kkv-k köréből. Mindez azt is jelenti, hogy ideje a fiókba dugni a duális magyar gazdaságról szóló korábbi megállapításokat. A kis- és középvállalati szektor teteje (a vizsgált ezer cég mintegy negyede) magasabb szintre jutott, regionálisan versenyképes, aktív innovátor, a külpiaci pozíciói stabilak, így folyamatos növekedésre képes” – hívta fel a figyelmet Kerekes György, Az évtized nyertesei kutatást végző Makronóm Intézet szakmai vezetője.

 

A vizsgálat számos egyéb megállapítás mellett arra is rámutat, hogy a legsikeresebb magyar ipari cégek hatszor nagyobb mértékben fektetnek új technológiákba és know-how-ba, illetve képzésekbe, mint az átlag, illetve rendszeresen és nagy mértékben exportálnak: 72%-uk rendszeresen exportál, egyharmaduknál exportból származik az árbevétel több, mint fele.

 

A Makronóm Intézet a következő hetekben folytatja országos szakmai road show-ját, melynek keretében megismerteti a szakmával, vállalkozói szférával és közvetve a nagyközönséggel a kutatás részletes eredményeit, a feltárt összefüggéseket, adatokat. A rendezvénysorozat tervezett következő állomáshelyei: Makó, Nyíregyháza, Debrecen, Győr, Kecskemét, Budapest.

 

***

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kilencmilla kódokból
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan ellenőrzi a különböző portálokon, közösségi oldalakon kereskedőket. A gyanús, ületszerűnek tűnő profil…

További cikkek