2024. 02. 22. csütörtök

Gerzson
1 EUR 387 HUF
1 GBP 452 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Kevesebb NAV vizsgálat, viszont nagyobb hatékonyság – az adóhatóság mérlege

Kevesebb NAV vizsgálat, viszont nagyobb hatékonyság – az adóhatóság mérlege

Az adóhatóság évkönyve a közelmúltban jelent meg, ez az évkönyv összegzi a NAV elmúlt évben végzett tevékenységét. A számos statisztikát alaposan megnézve az a kép jelenik meg, hogy az elmúlt években a NAV ellenőrzéseinek hatékonysága nőtt.

Csökkenő ellenőrzések

Az elmúlt 5 évben jelentős csökkenés jelentkezett a NAV ellenőrzéseinek számában: az adóhatóság ma már jellemzően kizárólag akkor kopogtat, ha valóban úgy érzi, hogy van keresnivalója. Ez a csökkenő tendencia 2017-ben kezdődött el, amikor az adóellenőrzések száma 36.000-ről 20.000-re csökkent le hirtelen. De 2017 óta is lényegében megfeleződött az egy évre jutó NAV ellenőrzések mennyisége.

 

Fontos kiemelni azt is, hogy csak a NAV ellenőrzés esetén igaz a csökkenő tendencia, a jogkövetési vizsgálat esetén nem, mely számában az elmúlt 5 évben nem volt jelentős változás.

Az adókülönbözet nem változik

Körülbelül minden nyolcadik ellenőrzés zárul megállapítással az adóhatóság statisztikái alapján, ezek nagyobb része az áfát érinti. A megállapítások eredményeként 2021-ben 204,9 milliárd forint nettó adókülönbözetet tárt fel a NAV ellenőrzési szakterülete. Az előző évek számait végignézve, nincs jelentős változás, a 2021. évben feltárt adókülönbözet mennyisége nagyjából megegyezik az elmúlt 5 év átlagával. Fontos megjegyezni, hogy ez egyben azt is jelzi, hogy hatékonyabbá vált a NAV, hiszen ugyanazt az adókülönbözetet számottevően kevesebb adóeljárás megindításával tudta megállapítani.

 

Az viszont árnyalja egy kicsit a képet, hogy csak a 20,9%-át ítélte beszedhetőnek a NAV a megállapított adókülönbözet esetén , ez az arány pedig a legalacsonyabb az elmúlt 5 év számai közül.

Egyre nehezebb felvenni a küzdelmet a NAV-val szemben

Az elmúlt évtizedekben valószínűleg rájöhettek az adózók, hogy a NAV megállapításaival szemben érdemes felvenni a harcot, mivel az adózók sikerességi aránya szinte folyamatosan javuló tendenciát mutatott ebben az időszakban. Ez a tendencia azonban az elmúlt 5 évben megfordult. A NAV Fellebbviteli Igazgatósága 2021-ben összesen 1.796 ellenőrzési tárgykörben született elsőfokú döntéssel szemben benyújtott fellebbezést bírált el, amelyek közül csak 23% ért célba. Míg ez az arány nagyjából megfelel az elmúlt 2 év adatainak, mégis lényegesen kisebb, mint a 2017-es, vagy a 2018-as szám. Ami az adóhatósággal szembeni bírósági eljárások számát illeti, tavaly 493 ellenőrzési ügyben született ítélet, amelyek közül az adózó számára csak minden ötödik volt kedvező.

 

A fenti adatokból jól látható, hogy a NAV ma már nem csak célzottan választja ki a vizsgálatának tárgyait, hanem a vizsgálatok eredményének megvédésében is egyre felkészültebb. Ezért egyre fontosabbá válik, hogy az adózó is szakmailag a leghatékonyabb segítséget kérje és már az adóvita elején is tudatosan készüljön a következő lépésekre./X/

 

Cége ellen adóeljárás, vagy adóellenőrzés folyik? Keresse tapasztalt adójogász kollégáinkat a következő elérhetőségeken:

Web: kopogtatanav.hu

Telefon: +36 1 889 2800
E-mail: 
info@kopogtatanav.hu

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Holnaptól 46. UTAZÁS KIÁLLÍTÁS
2024. február 22-25. között Az Utazás kiállítás a látogatói igényeknek megfelelően megújul, interaktív programokkal egészül ki, amelynek köszönhetően…