2024. 06. 17. hétfő

Laura, Alida
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF

Indul a mobilcsere program

Ezt érdemes tudnod a pályázáshoz

Egy hét sincs már hátra és elindul a Nemzeti Média– és Hírközlési Hatóság, valamint az innovációs tárca által tavaly októberben bejelentett, célzott és nagyszabású mobilkészülékcsere-támogatási program. Az 5 milliárd forint keretösszegű pályázat célja, hogy a lakosság használatában lévő, elavult mobiladathálózaton működő telefonkészülékek kikerüljenek a forgalomból a 3G hálózatok lekapcsolása előtt, és azok is hozzáférhessenek a digitális szolgáltatásokhoz, akiknek eddig nem volt módja. Az ismert elektronikai műszaki áruház csapata összeszedte mi mindent érdemes tudni a pályázni szándékozóknak.

 

Kik pályázhatnak?

Támogatást magyarországi lakhellyel rendelkező természetes személyek kaphatnak – tehát cégek nem. Emellett rendelkezniük kell egy meghatározott követelményeknek megfelelő mobilkészülékkel, amit új, korszerűbb, legalább 4G képes mobilkészülékre cserélnek.  A támogatást elnyerők kötelesek régi készüléküket – SIM kártya nélkül – leadni megsemmisítésre annál a kereskedőnél, akinél az új, támogatott mobiltelefont megveszik. A leadott mobilkészülékről a gyári beállítások visszaállításával minden személyes adatot el kell távolítani, ami adatbiztonság szempontjából mindenképpen célszerű is.

 

Milyen készülékkel lehet pályázni?

A program első szakaszában (február 14. és május 08. között) kizárólag az aktív 3G használók pályázhatnak, a második szakaszban (május 9. és július 17. között) 3G és 2G készülékek egyaránt cserélhetők, de legfeljebb a keretösszeg kimerüléséig. Fontos feltétel, hogy a telefont valóban használták is a 2021. július 1. és 2021. december 31. közti időszakban valamely magyarországi 3G vagy 2G hálózaton. Ezt a támogatás igénybevételénél a telefon ún. IMEI száma alapján ellenőrzik.

Fontos megemlíteni, hogy egy felhasználó egy mobilkészülék cseréjére veheti fel a maximum bruttó 20 ezer forintos támogatást egy legfeljebb 120 ezer forint fogyasztói áru, új, 4G vagy 5G képes telefon megvásárlásához. Természetesen amennyiben a „csere” készülék ára, kevesebb, mint 20 ezer forint, akkor a támogatás összege a teljes bruttó árral egyezik meg.

 

Mit kell tenni a támogatás igénybevételéhez?

A pályázatot kizárólag a regisztrált kereskedőkön keresztül lehet benyújtani, az általuk kitöltött adatlapokon. A kereskedők listája a mobilcsere.nffku.hu címen érhető el. A pályázati portálon az IMEI szám megadásával ellenőrizhető, hogy a birtokunkban lévő készülékkel igénybe vehető-e a pályázat. Ez nem kötelező, de elkerülhetjük, hogy esetleg az üzletben derüljön ki, hogy mégsem pályázhatunk. Szintén nem kötelező, de nagyban meggyorsítja az ügyintézést, ha az adatainkat már otthon megadjuk a portálon, és a rendszer által kiállított azonosító szám birtokában megyünk el az üzletbe.

Akár elvégezzük ezeket a lépéseket, akár nem, a legfőbb dolgunk, hogy felkeressük az általunk kiválasztott regisztrált kereskedőt, jelezve a támogatás iránti igényünket, ezt követően kiválasztani az igényeinknek – és a feltételeknek – megfelelő új készüléket. Az üzlet a szükséges adatokat felviszi egy pályázati adatlapba, és leadja a pályázatot. Ezt követően megtörténik az elbírálás, és ha megkaptuk a támogatást, átvehetjük az új készüléket, a régi leadásával egyidőben. Az áruház szakértői segítenek a gyors és kényelmes ügyintézésben és akár az új készülékhez a szükséges kiegészítők kiválasztásában is.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kilencmilla kódokból
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan ellenőrzi a különböző portálokon, közösségi oldalakon kereskedőket. A gyanús, ületszerűnek tűnő profil…

További cikkek