2024. 06. 21. péntek

Alajos, Leila
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • VM: 350 ezren kérték június elsejéig a közös földtulajdon megszüntetését

VM: 350 ezren kérték június elsejéig a közös földtulajdon megszüntetését

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) tájékoztatása szerint 350 ezren kérték a június elsejei határidőig a közös földtulajdon megszüntetését.
A tárca keddi közleménye szerint az osztatlan közös földtulajdon megszüntetésének költségeit az állam viseli, erre hárommilliárd forint jut. Az adatok feldolgozása és a kérelmek ellenőrzése után kezdődhet meg a földrészletek felosztása a tulajdonosok között.
A VM emlékeztet arra, hogy lakossági kampányt indítottak, amely a részarány-földkiadás során keletkezett osztatlan közös tulajdonban levő termőföld tulajdonviszonyainak rendezését kívánta elősegíteni. A magyar állam ugyanis – idén utoljára – átvállalja a részarány-földkiadás során szerzett osztatlan közös termőföld önálló ingatlanná alakításának költségeit.
Aki élni akart az állami finanszírozás lehetőségével, legkésőbb 2012. június 1-jéig adhatta le kérelmét az illetékes földhivatal ügyfélszolgálatán. A jelentkezési határidő elmulasztása jogvesztő, ezután már csak saját költségen, összetettebb eljárásban szüntethető meg az osztatlan közös földtulajdon.
A közlemény szerint jelenleg mintegy kétmillió hektár rendezetlen, osztatlan közös tulajdonban lévő termőföld van Magyarországon. Ez közel 272 ezer földrészletet és kétmillió tulajdonost jelent. A június 1-jéig benyújtott kérelmek alapján mintegy 350 ezer tulajdonos 101 ezer földrészletet érintő kérelmet nyújtott be, de ezek az adatok az elkövetkező hetek adategyeztetései során minden bizonnyal változnak.
A Nemzeti Vidékfejlesztési Stratégia kiemelten fontos része a földtulajdon rendezése Magyarországon. Az állam azért kapacitálta a földtulajdonosokat a közös tulajdon megszüntetésére, mert a föld így egyszerűbben értékesíthető vagy hasznosítható, és könnyebben igényelhető támogatás a műveléséhez – hangsúlyozza a VM. MTI

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kilencmilla kódokból
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan ellenőrzi a különböző portálokon, közösségi oldalakon kereskedőket. A gyanús, ületszerűnek tűnő profil…

További cikkek